Prihodnji odnosi

Francija grozi z vetom na dogovor o brexitu, čas se izteka

S.R./STA
4. 12. 2020, 10.22
Posodobljeno: 4. 12. 2020, 10.28
Deli članek:

Francija bi lahko vložila veto na dogovor o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom, če ta ne bo upošteval določenih zahtev Pariza, predvsem na področju ribištva

Profimedia
Glavni pogajalci EU Michel Barnier se bo danes v Londonu sestal z britanskim kolegom Davidom Frostom.

"Če dogovor ne bo dober, bi mu lahko nasprotovali," je dejal francoski državni sekretar za evropske zadeve Clement Beaune. Na vprašanje, ali bodo to storili z vetom, je odgovoril pritrdilno. "Vsaka država ima pravico do veta," je dodal. Zato bo Francija naredila lastno oceno dogovora. "To dolgujemo Francozom, to dolgujemo našim ribičem in drugim gospodarskim sektorjem," je še poudaril francoski državni sekretar. 

Tveganje za to, da se pogajanja o prihodnjih odnosih končajo brez dogovora, obstaja, je povedal in dodal, da se je treba na to pripraviti. "Vendar želim verjeti, da lahko dosežemo dogovor in to dober dogovor," je izpostavil. 

Razhajanja

Glavna pogajalca EU Michel Barnier in Velike Britanije David Frost bosta sicer danes v Londonu nadaljevala pogajanja, ki se še vedno vrtijo okoli treh ključnih področij, pri katerih ostajajo velika razhajanja. To so ribištvo, enaki konkurenčni pogoji in upravljanje sporazuma. 

Po navedbah britanskih vladnih virov je evropska stran "na pogajanja prišla z novimi elementi". Bruselj je po njihovih besedah zaostril stališče glede uveljavljanja skupnih pravil in določil. Preboj "je še vedno mogoč v prihodnjih nekaj dneh, a se možnosti zanj zmanjšujejo", je dejal eden od virov v britanski vladi. 

Čas se izteka

Vir pri Uniji je medtem zatrdil, da na njihovi strani "ni bilo nikoli nobenih presenečenj ali novih zahtev". Evropska stran poleg tega neuradno svari, da ne more več popuščati. 

Po navedbah več evropskih virov želita Nemčija, ki trenutno predseduje Svetu EU, in Evropska komisija doseči dogovor "za vsako ceno". Vendar pa bi nekatere članice, ki jih najbolj zadeva dogovor glede ribištva z Veliko Britanijo, raje videle, da se strani razideta brez dogovora kot pa s slabim dogovorom. Med temi naj bi bile Francija, Danska, Nizozemska in Belgija. 

Čas za dogovor se sicer izteka. Če ne sklenejo dogovora do konca leta, ko se izteče prehodno obdobje po brexitu, bo namreč trgovanje med EU in Otokom potekalo v skladu s pravili Svetovne trgovinske organizacije (WTO), kar pomeni carine in kvote.