Aktualno

Kacin razkril žalostno novico, včeraj umrlo največ bolnikov s covidom-19 doslej

A.S./S.R.
4. 12. 2020, 11.31
Posodobljeno: 4. 12. 2020, 14.31
Deli članek:

Danes je hospitaliziranih nekoliko manj covidnih bolnikov kot včeraj.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Podatke o epidemiološki sliki v Sloveniji je danes prvi predstavil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Tako je bilo včeraj opravljenih 6853 testov, potrdili pa so 1784 novih primerov okužbe. Delež pozitivnih testov je bil 26,3-odstoten.

V slovenskih bolnišnicah je po podatkih Sledilnika za covid-19 hospitaliziranih 1284 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, od tega jih 199 potrebuje intenzivno terapijo. Stanje včeraj? 1289 hospitaliziranih in 198 bolnikov na enotah za intenzivno nego. Je pa Kacin sporočil žalostno novico, da je včeraj umrlo največ bolnikov s covidom-19 doslej. V bolnišnicah je namreč umrlo 42 oseb, v domovih za starejše pa še 19, skupaj tako kar 61.

Kacin je potrdil, da prvi pogoj iz včeraj sprejetega načrta sproščanja ukrepov (manj kot 1350 okužb v tedenskem povprečju), še ni izpolnjen. To povprečje trenutno znaša 1487. Prav tako je v bolnišnicah več kot 1200 ljudi, kar pomeni, da tudi drugi pogoj za prehod v rdečo fazo, ko bi prišlo do sproščanja javnega potniškega prometa v omejenem obsegu, odpiranja muzejev, knjižnic, galerij, frizerskih salonov in salonov za manikuro oziroma pedikuro. 

Kdaj bodo izpolnjeni pogoji, ni mogoče napovedati

Kacin je v nadaljevanju pojasnil, da bo vlada načrt sproščanja sicer še dopolnila in ga še bolj operacionalizirala, upoštevala naj bi vse elemente, ki so potrebni za sproščanje. To vključuje tudi preračunavanje sedemdnevne povprečne številke okuženih za vsako statistično regijo posebej. Tako bodo regije, ki bodo dosegle kriterije v tistem trenutku tudi sproščene v svojem okviru, kar pomeni, da se bo lahko gibalo med občinami znotraj posamezne regije. "Da bi bilo mogoče čim več sproščanja, se lahko zgodi, da bi bile zaprte znotraj posamezne regije samo posamezne občine, z izrazito visoko pojavnostjo, da preostanek regije ne bi bil talec razmer v eni sami občini," je ob tem dejal Kacin. Kdaj bodo za to izpolnjeni pogoji, v tem trenutku sicer ni mogoče napovedovati, je ocenil vladni govorec.