NIJZ pripravlja

Z masko tudi v prvih treh razredih osnovne šole?

C.E./STA
19. 11. 2020, 19.18
Posodobljeno: 19. 11. 2020, 19.24
Deli članek:

Pouk v teh dneh poteka na daljavo. Prvi, ki se bodo vrnili v šole, bodo učenci prve triade. Kdaj, še ni odločeno.

Dreamstime
Šola na daljavo se bo enkrat zaključila.

V petek naj bi vlada sprejela tudi odločitev glede izobraževanja, ki trenutno za vse osnovnošolce in dijake, pa tudi študente, poteka na daljavo. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je pojasnil, da Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravlja pogoje, ki bi jih uveljavili takrat, ko bo lahko začela z delom v šoli prva triada. Ti bodo nekoliko drugačni, kot so bili v preteklosti. 

Ob tem je spomnil na polemike, ali je primerno z zaščitno masko naslavljati predšolske otroke ter prvo in drugo triado. Pedagoška stroka je trdila, da je to treba početi brez mask, posledično pa se je okužilo precej pedagoških delavcev, je navedel Kacin. Kot je razbrati iz njegovih besed, bi NIJZ lahko predlagal nošnjo mask tudi za učitelje v nižjih razredih.

"Moja vnuk in vnukinja nimata nobenih težav komunicirati z menoj, kadar nosim masko, in mislim, da je večina otrok zelo prilagodljiva. Tudi učiteljski zbor se bo moral temu prilagoditi. To je v njihovem interesu, zato da se učitelji in vzgojitelji ne bodo okužili tako, kot se je to dogajalo, dokler so bili v šoli," je dejal vladni govorec. 

Vlada se bo morala odločiti tudi glede podaljšanja drugih protikoronskih ukrepov, kot so omejitev gibanja ponoči in prehajanja med občinam.