Svet

Madžari vztrajajo pri blokadi

G.G./STA
19. 11. 2020, 16.11
Posodobljeno: 19. 11. 2020, 16.12
Deli članek:

Na vrhu EU bodo voditelji članic razpravljali o izhodu iz zagate, ki sta jo z blokado svežnja za okrevanje po epidemiji povzročili Madžarska in Poljska.

Bobo
Viktor Orban je že vložil veto.

Budimpešta je nekaj ur pred začetkom vrha EU  potrdila, da vztraja pri blokadi svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo. "Če se vprašanje glasi, ali bo premier Viktor Orban vložil veto, je odgovor ne, saj ga je že vložil," je na spletni novinarski konferenci dejal šef premierjevega kabineta Gergely Gulyas.

Povedal je še, da je Orban o tem v pismu še obvestil vodstvo EU ter nemško kanclerko Angelo Merkel kot predsednico vlade predsedujoče Svetu EU. Možnosti, da bi na današnjem vrhu preko videopovezave lahko razbili blokado, so po besedah Gulyasa "na desetstopenjski lestvici enake ničli". 

Madžarska in Poljska sta v začetku tedna zaradi nasprotovanja uredbi o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava blokirali bistvena dela svežnja za spoprijem Evrope z gospodarskimi in socialnimi posledicami pandemije. Zaradi blokade grozijo zamude pri sprejetju svežnja.