Okužbe se povečujejo

Šele zdaj razpravljali o tedenskih testiranjih v domovih za starejše

C.E./STA
19. 11. 2020, 18.49
Posodobljeno: 19. 11. 2020, 19.10
Deli članek:

V domovih starejših občanov je trenutno veliko okužb s koronavirusom. Vlada je danes razpravljala o tedenskih obveznih testiranjih tudi za zaposlene v domovih.

Jure Zauneker
Center za starejše Murska Sobota
Če domovi za starejše zaradi kadrovskih stisk ne morejo opraviti testiranj, naj te izvaja izvajalec zdravstvene dejavnosti, ki ga s sklepom določi in priporoča minister pristojen za zdravje, je direktorjem na videokonferenci povedal minister Cigler Kralj.

Potek testiranja zaposlenih v domovih za starejše bosta uskladila minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj ter minister za zdravje Tomaž Gantar. Zadolžena pa sta tudi za uvedbo informacijske podpore temu testiranju. Institucije bodo tako lahko o hitrih testih poročale, rezultati pa bodo del preglednega nadziranja širjenja koronavirusa v vseh institucijah in pri posameznikih, je dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Na potrebo po tedenskem obveznem testiranju v domovih za starejše so danes opozorili tudi v Srebrni niti - Združenju za dostojno starost. Predlagajo, da se ob zaposlenih testirajo tudi prostovoljci in sorodniki, ki prihajajo na pomoč kadru v domovih.

Predlagali že septembra

Pri tem predsednica združenja Biserka Marolt Meden navaja, da je Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni že septembra predlagal, da se osebje v domovih za starejše preventivno testira na okužbo enkrat na teden ali enkrat na dva tedna.

Število okuženih v domovih za starejše občane se namreč povečuje. V sredo so v domovih potrdili 187 okužb z novim koronavirusom. Skupaj je trenutno okuženih 2325 stanovalcev domov. Med zaposlenimi se je število okužb povečalo za 72, v sredo je bilo aktivno okuženih 874 zaposlenih.

V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih imajo trenutno 127 okuženih varovancev, v sredo so potrdili eno okužbo. Med zaposlenimi pa so potrdili tri okužbe, aktivno okuženih je 88.

Največ novih okužb so v sredo zabeležili v domu starejših občanov Nova Gorica, kar 39. V domu starejših občanov v Beltincih so potrdili 91 okužb, v Ormožu 18 okužb in v Radovljici deset novih okužb.