Ples našega virusa

Kacin: »Vsako druženje, pa tudi če gre za koline, je druženje preveč«

G.G.
19. 11. 2020, 16.36
Posodobljeno: 19. 11. 2020, 17.24
Deli članek:

Po martinovanju so lahko naslednja »korona mina« na podeželju koline.

Profimedia
Na kolinah ne gre brez šilca.
»Tradicionalne oblike druženja v jesenkem času, zlasti na podeželju, lahko pospešijo ples našega virusa,« je dejal Kacin.

Koline na vasi so družaben dogodek krvavega, a veselega značaja. Strokovni štab borcev proti koronavirusu jih pričakuje z nelagodjem, kar je izpostavil tudi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. »Vsako druženje, pa tudi če gre za koline, je druženje preveč,« je posvaril Kacin in razložil, od kod preti največja nevarnost.

Ko se bodo domovi za starejše, trenutno epicentri okužb, odprli za obiske, se bo spet povečala nevarnost za vnos virusa, je povedal Kacin in apeliral na vse, da »tradicionalni dogodki, družinski ali prijateljski za širši krog, ne morejo biti takšni kot v preteklih letih«, saj se lahko prek njih virus prenese na najranljivejše prebivalce, kar bi spet ali še bolj obremenilo bolnišnice.

Kacin je nakazal, kam je potrebno zbiti številke dnevno okuženih. »Najprej pod 1000, potem pod 500, ko bomo na 300, bo lahko Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) s svojimi epidemiologi sledil vsakemu okuženemu in iskal njegove stike,« je zarisal želeno smer gibanja virusa trenutno najbolj slavni vladni govorec. Bistveno je, da bodo lahko ob zmanjšanem številu dnevno okuženih bolnišnice obnovile svojo redno dejavnost, saj so zdaj zaradi izostanka le te prikrajšani številni drugi bolniki.

Dovoljene, a naj se izvajajo po priporočilih NIJZ

Že dopoldne je kmetijski minister Jože Podgoršek spomnil na to, da je pred nami čas kolin. Te kljub covidu-19 ostajajo dovoljene, a je pozval, naj se izvajajo na podlagi priporočil in ukrepov, ki jih predpisuje Nacionalni inštitut za javno zdravje.