Pridružil se je tudi Gale

FOTO: Pred Fursom zaposlenim delili piščalke in letake s priporočili za žvižgače

A.S./STA
4. 9. 2020, 18.09
Posodobljeno: 4. 9. 2020, 18.22
Deli članek:

Nekaj protestnikov je zaposlenim na Finančni upravi RS (Furs) danes pred vhodom delilo piščalke in letake, na katerih so priporočila za žvižgače, ki bi želeli opozoriti na nepravilnosti, s katerimi se srečajo pri delu. Pridružil se jim je tudi Ivan Gale, ki je dejal, da je akcija povezana z razrešitvijo generalnega direktorja Fursa Petra Jenka.

STA
Delili so piščalke in letake.

"Slovenija je majhna in vse se razve. Kaj pa, če bi se dalo zažvižgati povsem varno in anonimno in pri tem ne tvegati vsega, kar imaš. Misliš, da še ni prepozno za pošten svet? Postani žvižgač, uporabi portal zvizgac.si za varno in anonimno posredovanje vseh informacij v javnem interesu," so zaposlenim svetovali protestniki. Pri tem so poudarili, da je pomembno, da ne "žvižgajo s službenih računalnikov".

Pridružil se jim je tudi Gale, ki je postal javno prepoznaven z razkrivanjem domnevnih nepravilnosti na zavodu za blagovne rezerve. "Žvižgaštvo lahko naredi veliko za dobro vseh in iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da ne boste ostali sami, saj imajo ljudje dovolj koruptivnih praks ter sprege politike in gospodarstva," je dejal.

STA
Protestnik, ki je zaposlenim delil piščalke, pa je ob tem danes dodal, da želi spodbujati žvižgaštvo, saj ga skrbi širjenje korupcije v Sloveniji.

Izpostavil je nedavno menjavo na vrhu Fursa in ocenil, da je šlo za "hiter udar na vodilni položaj". "Slišat je, da je dogajanje povezano s preiskavo famoznega Geneplaneta, ki je sodeloval pri nabavi mask," je dodal.

Vlada je namreč v ponedeljek s položaja generalnega direktorja Fursa razrešila Jenka, na mesto vršilke dolžnosti generalne direktorice pa imenovala dosedanjo državno sekretarko na ministrstvu za finance Ireno Nunčič. Tej protestniki očitajo, da je "strankarska kandidatka SDS".

V ozadju Jenkove zamenjave naj bi bil sporni posel z ventilatorji podjetja Geneplanet, je v torek poročala TV Slovenija. Potem ko so se izkazali za neprimerne, jih je Geneplanet del preprodal na Madžarsko, od Fursa pa nato izsiljeval povračilo pol milijona evrov davka, ker ga kot posrednik ni želel plačati dvakrat. Na Fursu naj bi ta denar zadržali, ker preiskava glede nabave ventilatorjev še ni končana, je še poročala televizija.

Protestnik, ki je zaposlenim delil piščalke, pa je ob tem danes dodal, da želi spodbujati žvižgaštvo, saj ga skrbi širjenje korupcije v Sloveniji. Mladi so po njegovem mnenju zaskrbljeni, da se denar pretaka v zasebne žepe namesto v socialo in zdravstvo, kjer bi bil potreben.