predsednica odbora za kulturo

V opoziciji v bran Tomičevi, obsojajo "neupravičene in žaljive obtožbe"

A.S./STA
4. 9. 2020, 16.07
Posodobljeno: 4. 9. 2020, 16.10
Deli članek:

V opozicijskih poslanskih skupinah z izjemo SNS so danes izrazili podporo predsednici odbora za kulturo Violeti Tomić. Kot so zapisali, obsojajo "neupravičene in žaljive obtožbe", ki so jih na Tomićevo naslovili v SDS in NSi. V teh dveh poslanskih skupinah so namreč predlagali njeno zamenjavo.

STA
V opozicijskih poslanskih skupinah z izjemo SNS so danes izrazili podporo predsednici odbora za kulturo Violeti Tomić.

V SDS in NSi so predsedniku DZ Igorju Zorčiču minuli teden namreč predlagali, da vodenje odbora za kulturo prevzame nekdo drug. Predsednica Violeta Tomić je namreč po njihovem mnenju na julijski seji ob obravnavi napovedanih sprememb medijske zakonodaje kršila poslovnik DZ in etični kodeks poslancev.

V opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB pa so danes Zorčiča pozvali, naj preuči vse okoliščine in ugotovi dejansko stanje, upoštevajoč njihov pisni odziv. Zavrnili so očitek, da Tomićeva na seji ni pustila vsem vabljenim predstavnikom zainteresirane javnosti do besede.

Kot so ocenili, so v SDS in NSi na seji s postopkovnimi predolgi hoteli onemogočiti razpravo in izsiliti sprejem zakonodaje tako rekoč brez razprave, v petih dnevih. Minister za kulturo Vasko Simoniti pa si je po njihovem mnenju privoščil tudi nedopusten incident, saj je predstavitev zakona pogojeval z vabilom Bojanu Požarju in Borisu Tomašiču na sejo.

"Predsednica se je v skladu z dogovorom sklicateljev odločila, da teh dveh gospodov ne vabi na sejo, torej ne drži, da besede niso dobili vsi vabljeni. Celo več, Tomašič se je obnašal korektno in je tudi dobil besedo, ko so svoje predstavitve končali vsi vabljeni," so navedli v opoziciji.

Da omenjenih ni povabila, je bila avtonomna odločitev predsednice odbora, sklicatelji seje pa so se s tem strinjali. Kot trdijo v opoziciji, namreč nimajo nikakršne strokovne ali druge povezave z javnim zavodom RTV Slovenija in jih tematika seje v ničemer ne zadeva, niti ne morejo izkazati interesa. Prav tako po njihovih navedbah ne krši poslovnika odločitev Tomićeve, da predloga za glasovanje glede prisotne javnosti ne odobri.

V opoziciji prav tako zavračajo očitke o pristranskem in nedostojnem vodenju odbora. Obenem pa opozarjajo, da so članice odbora za kulturo iz vrst SDS in NSi s postopkovnimi predlogu "vseskozi ovirale sejo, zavlačevale ter skušale minirati vodenje in sam potek seje, ki je trajala celih 11 ur in se je zavlekla čez polnoč".

Predsednica je po njihovi oceni navkljub temu vestno, korektno in profesionalno vodila sejo, se trudila držati disciplino, kulturni nivo razprave ter skladnost izvedbe seje s poslovnikom. Predlog, da bi vodenje odbora za kulturo prevzel nekdo drug, pa so označili za nezaslišanega in protipravnega.