ne gre za eksponentno rast

Podobni ukrepi kot spomladi? Tomaž Gantar upa, "da tega ne bo"

A.S./STA
4. 9. 2020, 15.44
Posodobljeno: 4. 9. 2020, 15.52
Deli članek:

"Težko si predstavljam, da bi posegali po podobnih ukrepih kot spomladi in upam, da tega ne bo," je danes povedal zdravstveni minister Tomaž Gantar.

STA
Minister za zdravje Tomaž Gantar je ocenil, da številke o novih okužbah zadnje dni nekoliko nihajo, deloma so tudi odsev dogajanja v sosednjih državah.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je po današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta ocenil, da številke o novih okužbah zadnje dni nekoliko nihajo, deloma so tudi odsev dogajanja v sosednjih državah, ki močno vpliva tudi na stanje pri nas. Izpostavil je, da se z nekoliko slabšimi številkami spopadajo v Avstriji in Italiji, zelo slabi so podatki s Hrvaške.

"Pri nas smo lahko kljub vsemu zadovoljni, ne gre za eksponentno rast, čas podvojevanja števila okuženih je dolg. A situacija je toliko resna, da moramo res spoštovati sprejete ukrepe," je dodal Gantar. "Težko si predstavljam, da bi posegali po podobnih ukrepih kot spomladi in upam, da tega ne bo. Tudi prepričan sem, da v primeru upoštevanja navodil to niti ne bo potrebno," je še dejal.

Zapiranje posameznih oddelkov v šolah

Kar se tiče šol in vrtcev, kjer so že v prvem tednu pouka karanteno odredili za več razredov na različnih šolah po državi, je Gantar izpostavil, da prav izbrani način organizacije dela omogoča zapiranje samo posameznih oddelkov.

Tudi globe za neupoštevanje

Glede danes uveljavljenega odloka o obveznem nošenju mask v zaprtih javnih prostorih in obveznem razkuževanju rok je minister za zdravje pojasnil, da so z njim pravzaprav pripravili prave pravne podlage, da je mogoč nadzor, da je mogoče tudi izdati kakšno globo za neupoštevanje. Pristojni za kaznovanje bodo po ministrovih besedah zdravstveni inšpektorji.