Tako izkoriščajo krizne razmere

Štajerski lopov Madžarom prodajal maske, ki jih ni bilo

S.R.
4. 9. 2020, 15.46
Posodobljeno: 4. 9. 2020, 15.47
Deli članek:

Osumljenec za več goljufij in drugih podlosti, s katerimi se je okoriščal, se je znašel v priporu.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Mariborski kriminalisti so avgusta zaključili predkazenski postopek, ki se je začel na podlagi prijave oškodovane družbe iz Madžarske. Storilec je predstavniku te družbe lagal, da mu bo dobavil zaščitn maske, ker pa je bila dobava nujna, razmere na glede zaščitne opreme svetovnem trgu pa niso rožnate, je zahteval 100-odstotni avans. Tega je tudi prejel, mask pa nikoli ni dobavil in jih niti ni imel namena dobaviti, pojasnjujejo pri PU Maribor. Kriminalisti so nato ugotovili, da gre za starega znanca, ki ima na grbi že več tovrstnih kaznivih dejanj, za nekatera pa je bil tudi pravnomočno obsojen. Še več, zadnjo lopovščino je zganjal v času pogojne kazni.

Druge goljufije

Med preiskavo so ugotovili še, da je v tem času izvršil še dve kaznivi dejanji goljufije in dve kaznivi dejanji ponarejanja listin. V zadnjem primeru se je oškodovanim osebam lažno predstavljal kot oseba, ki lahko uredi nepovratna sredstva enega od skladov v Sloveniji, pri tem pa je izstavljal ponarejeno dokumentacij. Olupil jih je za večje vsote denarja in jim še naprej lagal. Enega oškodovanca je ogoljufal tudi tako, da si je pri njemu izprosil zajetno posojilo večje, ki ga seveda ni vrnil. Mariborski policisti ob tem poudarjajo, da je v svojih lopovščinah izkoriščal stisko in težak položaj ljudi.

Že v priporu

Vse skupaj je osumljen treh kaznivih dejanj goljufije, dveh kaznivih dejanj ponarejanja listin in enega kaznivega dejanja poslovne goljufije.  "Za kvalificirano obliko kaznivega dejanja goljufije je zagrožena kazen od 1 do 8 let zapora, za kaznivo dejanje poslovne goljufije je zagrožena kazen zapora do petih let, za kaznivo dejanje ponarejanja listin pa se kaznuje z zaporom do dveh let," še pojasnjujejo pri PU Maribor.

Lopov se je skupaj okoristil za vsoto v višini 88.067 evra, na led pa je speljal štiri osebe. Kriminalisti so ga že pridržali in privedli k preiskovalnemu sodniku, ki ga je poslal v pripor.