"Težave se res kopičijo"

Gantar Pivčevo prosi naj odstopi

A.S./STA
4. 9. 2020, 16.27
Posodobljeno: 5. 9. 2020, 08.31
Deli članek:

Težave predsednice DeSUS in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec se po mnenju predsednika sveta omenjene stranke in ministra za zdravje Tomaža Gantarja "res kopičijo", ki si želi, da bi Pivčeva prevzela politično odgovornost. "Če želi stranki DeSUS dobro, jo prosim, da odstopi," je dejal po današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta.

Bobo
Z odstopom bi pokazala, da ji ni vseeno za nadaljnje delo DeSUS, je ocenil Gantar.

Z odstopom bi pokazala, da ji ni vseeno za nadaljnje delo DeSUS, je ocenil Gantar in poudaril, da lahko Pivčeva v primeru, če se vsi očitki na njen račun izkažejo za neutemeljene, še vedno kandidira za predsednico stranke na jesenskem kongresu.

Svet DeSUS je prejšnji teden izglasoval nezaupnico Pivčevi, nato je komisija za statutarna vprašanja in pritožbe stranke DeSUS sprejela stališče, da ima svet stranke v obdobju med kongresoma tudi pristojnost razrešiti predsednika stranke. Pivčeva vztraja, da lahko predsednika razreši le kongres.

Poslanci DeSUS so se za glasovanje o nezaupnici odločili po tistem, ko Pivčeva kljub njihovim pozivom ni odstopila s položaja predsednice stranke. K odstopu pa so jo med drugim pozvali zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je prepletala službene zadeve z zasebnimi.

KPK uvedla preiskavo zoper njo in izolskega župana

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je po opravljenem predhodnem preizkusu o gostovanjih Pivčeve na Krasu in v Izoli uvedla preiskavo zoper njo in izolskega župana Danila Markočiča, so danes sporočili s komisije. Poleg tega je KPK zoper Pivčevo uvedla prekrškovni postopek tudi zaradi domnevnih nepravilnosti pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem.

Gantar je danes izrazil upanje, da bo Pivčeva "sprejela politično odgovornost, ki je nekoliko drugačna kot kazenska, in stranko razbremenila teh razprav". Kar se tiče različnih tolmačenj o postopkih razrešitve predsednika stranke, na katere se sklicujejo Pivčeva in svet stranke, je Gantar danes dejal, da imajo načeloma mnenje statutarne komisije, lahko pa mnenje o razlagi statuta poda tudi svet stranke. "In če bodo člani menili, da je to treba, bomo tudi to naredili," je pojasnil. Glede namigov Pivčeve, da je v primeru razrešitve pripravljena iti tudi na sodišče, pa je Gantar dejal, da ga ne skrbi. "Verjamem, da je to nujno narediti, če želimo obdržati kredibilnost stranke," je dejal.

Ne želijo si, da bi to vplivalo na sodelovanje stranke v koaliciji

Poudaril je še, da se v stranki zdaj prvenstveno ukvarjajo z vprašanjem vodenja DeSUS, da pa si ne želijo, da bi to vplivalo na sodelovanje stranke v koaliciji ter izpolnjevanje koalicijskih zavez. Na vprašanje, kdo bi lahko Pivčevo nasledil na mestu kmetijske ministrice, pa je Gantar pojasnil, da bo moral glede na vse obtožbe in očitane nepravilnosti glede tega prvi odreagirati predsednik vlade Janez Janša.

Na vprašanja o verjetnosti, da bi sam kandidiral za predsednica stranke, pa je Gantar pojasnil, da začasno vodenje ni problem in je že povedal, da je pripravljen prevzeti krmilo stranke za obdobje do kongresa.  je še dodal.