Glasneje kot govorimo, bolj se širi virus. Tako "domet" naraste tudi do 10 metrov, je o dogajanjih v nočnih klubih povedala Logarjeva. Še nevarnejše je petje.

Situacija okužb je z veliki napori epidemioloških služb v Sloveniji pod kontrolo, je danes poudarila Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. A vsak večji izbruh lahko to hitro spremeni. »Zato še vedno pozivamo k odgovornemu vedenju, da ne prenesemo okužbe na ranljive skupine,« je dejala na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19.

Tudi dva meseca pozneje

Poudarila je, da covid-19 ni omejen le na starejše in tiste s pridruženimi boleznimi.

V preteklosti je bilo mogoče večkrat zaslediti, da covid-19 za mlajše ljudi ne predstavlja tolikšne nevarnosti kot za tiste, ki so že bolj v letih. Da bi tovrstno razmišljanje zatrla v kali, je Logarjeva predstavila drugi vidik. Namreč: bolezen ni problem le v akutni fazi, ampak tudi pozneje, je opozorila in navedla nekaj posledic: težave s spominom, koncentracijo, nenavadno utrujenostjo, izgubo mišične mase, povečano tveganje za nastanek možganske kapi, sklepne težave, otekanje sklepov.

To je podkrepila tudi s statističnim podatkom, ki pravi, da ima 20 odstotkov tistih z blago obliko bolezni težave tudi do dva meseca po okužbi. Zato se morajo tudi mladi zavedati, da so posledice blažjemu poteku bolezni navkljub lahko problematične.

Cepivo

O cepivu je dejala, da bodo z njim najprej zaščitili najbolj ranljive in tiste, ki so ključnega pomena za delovanje države. Spodnja meja je tako številka 200.000. Če bi hoteli doseči čredno imunost, bi morali doseči 90-odstotno precepljenost. Je pa poudarila, da bo na začetku število odmerkov cepiva omejeno.

Novice o ruskem cepivu ni hotela komentirati, saj da ni na voljo dovolj podatkov, vsekakor manj kot o ameriškem in kitajskem.