Vzhodno Sredozemlje

Grčija proti turški ladji poslala ladjevje in letalstvo

B.K.
11. 8. 2020, 10.58
Posodobljeno: 11. 8. 2020, 11.02
Deli članek:

Grške oborožene sile so v stanju visoke pripravljenosti, potem ko je Turčija svojo raziskovalno ladjo Oruc Reis ponovno napotila na območje, ki si ga Grčija lasti za svojega.

Reuters
Turška raziskovalna ladja Oruc Reis.

Spor med Grčijo in Turčijo, sicer tradicionalnima nasprotnicama, okoli črpanja nafte v Sredozemskem morju, se vleče že leta. V zadnjih tednih pa se je nevarno zaostril. Turške oblasti so namreč na območje južno od grškega otoka Kastellorizo poslale svojo raziskovalno ladjo Oruc Reis, ki je namenjena iskanju potencialnih nahajališč nafte pod morskim dnom.

Ozadje spora

Do napotitve raziskovalne ladje je prišlo le tri dni zatem, ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan dejal, da je naveličan čakanja na sadove sporadičnih pogovorov med Turčijo ter Grčijo in Nemčijo o ureditvi razmer v vzhodnem Sredozemlju. Pogovori, ki potekajo odkar je Erdogan pretekli mesec suspendiral raziskovalne misije v tem delu morja, niso prinesli rezultatov, medtem pa je Grčija, mimo teh pogovorov, sklenila dogovor o ekskluzivnem gospodarskem območju. Egipt je sicer nasprotnik Turčije v konfliktu v sosednji Libiji.

Turčija je omenjeni dogovor označila za gusarstvo, za zaostritev konflikta obtožila Grčijo in ladjo Oruc Reis znova napotila v bližino grškega otoka.

Grška vojska v "stanju popolne pripravljenosti"

Grčija je zato v ponedeljek formalno zaveznico v severnoatlantski vojaški zvezi Nato obtožila povzročanja nemirov. Grško zunanje ministrstvo je napotitev raziskovalne ladje označilo za "resno zaostritev" in Turčijo obtožilo, da igra "destabilizacijsko vlogo" v sporu med državama.

Grški premier Kyriakos Mitsotakis pa je medtem sklical Svet za nacionalno varnost, ki je oborožene sile postavil v "stanje popolne pripravljenosti". Po poročanju grškega časopisa Ekathimerini so v širšo bližino območja, kamor naj bi prispela turška raziskovalna ladja, napotili vojno mornarico in vojno letalstvo.