po hitrem postopku

Putin: razvili smo cepivo proti novemu koronavirusu, cepila se je tudi moja hči

B.K.
11. 8. 2020, 11.10
Posodobljeno: 11. 8. 2020, 15.02
Deli članek:

Rusija je razvila in tudi registrirala prvo cepivo proti bolezni Covid-19 na svetu. Obstajajo utemeljeni pomisleki, da svojega izdelka še ni v celoti testirala.

Reuters
Vladimir Putin na obisku v moskovski bolnišnici.

Po skrajšanem postopku je moskovski inštitut Gamaleja izdelal cepivo proti virusu sars-cov-2, je danes oznanil ruski predsednik Vladimir Putin. Po njegovih besedah naj bi testi pokazali, da je cepivo varno, učinkovito in da pri cepljenih vzpostavlja dolgoročno imunost na virus.

"Cepila se je tudi ena izmed mojih hčera," je dejal Putin na jutranji seji vlade. "Po prvi injekciji se je njena telesna temperatura zvišala na 38, naslednji dan pa je bila le še nekaj čez 37 [stopinj Celzija]."

Po besedah podpredsednice vlade Tatjane Golikove bodo v državi začeli že ta mesec cepiti zdravstveno osebje, množično cepljenje pa se bo začelo v začetku prihodnjega leta.

Tuji znanstveniki sicer izražajo pomisleke spričo tovrstne hitrosti, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je Moskvo pozvala k spoštovanju vseh veljavnih smernic in direktiv, ki veljajo za razvoj cepiva. Tudi danes je WHO v odzivu sporočila, da bi bila za morebitno odobritev cepiva z njene strani potrebna temeljita preučitev podatkov o varnosti.