Hrvaška ne bo na rdečem seznamu

Kacin se je vrnil: »Glavni vir okužb še vedno veseljačenje ali popivanje«

G.G.
11. 8. 2020, 11.19
Posodobljeno: 11. 8. 2020, 13.13
Deli članek:

Po daljši odsotnosti se je na »koronsko« tiskovno konferenco vrnil šef za informiranje glede covid-19 Jelko Kacin, ki si je nadel rumeno-modro polo majico.

www.gov.si
Jelko Kacin v poletni opravi: "Cepivo je še previd".
Kacin si je po vrnitvi z dopusta želel naložiti aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi s koronavirusom. A tega ni mogel storiti, zato je pri pristojnih povprašal, kako je zdaj s tem. Odgovorili so mu, da bo v spletni trgovini Google Play za androidne naprave predvidoma dostopna z 19. avgustom, za ios naprave konec meseca.

Kacin je povzel dogajanje v zadnjih tednih. »Razmere pri nas so relativno stabilne, znosne, trendi ugodni. To nas navdaja z upanjem, da vračanje z dopustov ne bo prispevalo k širjenju, hitrejšemu kroženju virusa med nami,« je optimističen nekdanji notranji minister.

Postregel je tudi s številkami, ki kažejo, da je »Slovenija v precej boljši kondiciji, kot je bila pred mesecem dni«. 7,71 okuženih na 100.000 prebivalcev kaže, da je »Slovenija zelo zelena, zelo varna«. V epidemiološkem smislu.

Glavni vir okužb je, tako Kacin po podatkih slovenskih epidemiologov, »veseljačenje ali popivanje«, pa naj bodo »javne ali zasebne, žal pa brez nadzora in pogojev, ki jih je postavil NIJZ«. Od 17 včerajšnjih okužb jih je bilo 7 vnesenih iz Hrvaške, ena pa iz BiH.

Hrvaška na rdečo? Ne!

Kacin je gladko zavrnil govorice, da bi Slovenija 15. avgusta Hrvaško uvrstila na rdeči seznam. Za to ni strokovne podlage, saj se je število okužb na Hrvaškem zmanjšalo. Na obali, zlasti v Istri in v Kvarnerju, pa so razmere zelo ugodne. Število okužb pa je sicer po prezentaciji, ki jo je za Kacina pripravil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek v porastu zlasti v Splitsko-dalmatinski županiji, v ostalih obalnih županijah pa je okužb bistveno manj. Zadeve se umirjajo tudi v Zagrebu, kot "zelo nevarno območje" pa je ocenil Vukovarsko-sremsko županijo na severovzhodu Hrvaške.

Je pa Kacin še enkrat opomnil dopustnike, da se "dosledno izogibajte gneči, v zaprtih prostorih dosledno nosite maske, ves čas skrbite za higieno rok in kašlja, predvsem pa vas prosim, da se izogibate vsem nočnim lokalom in diskotekam."