Huda ura

FOTO: V neurju jo je najslabše odnesla Koroška, na terenu številni gasilci

S.R.
11. 7. 2020, 21.10
Deli članek:

Do večera so padavine zajele večji del države, a neurja so najhuje zapretila v popoldanskih urah. Gasilci so imeli veliko dela zlasti na Koroškem.

Gasilci Črna na Koroškem
Na območju Podpece je meteorna voda ogrožala dva stanovanjska objekta.

Zaradi neurij, ki so danes zajela dele Slovenije in ki so jih spremljale obilne padavine, močno pa je pihal tudi veter, so morali na teren številni koroški gasilci. S težavami so se soočali tudi drugod po Sloveniji. 

Malo po 16. uri je neurje z večjimi nalivi zajelo občino Črna na Koroškem, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. V Podpeci je namreč meteorna voda ogrožala dve stanovanjski hiši. Posredovali so gasilci PGD Črna na Koroškem, ki so s protipoplavnimi vrečami in lesenimi konstrukcijami zaščitili objekta. 

Nekoliko nižje po Mežiški dolini, v občini Prevalje - iz vmesne Mežice zaenkrat ni poročil o škodi - , so morali prevaljski gasilci vodo izčrpati iz poplavljenega večstanovanjskega in počitniškega objekta. S pomočjo gradbenih strojev in delavcev komunalnega podjetja so odstranili tudi plaz, ki je zasul cesto na Šentanel, na Lešah pa so s ceste odstanili nanos kamenja in z delovnimi stroji preusmerili tok meteorne vode, ki je ogrožala dve stanovanjski hiši, še poroča uprava za zaščito in reševanje. 

Neurje z večjimi nalivi je zajelo tudi občino Ravne na Koroškem, naslednjo v tej koroški dolini reke Meže. Na Stražišču se je za stanovanjskem objektom utrgal manjši zemeljski plaz, pri čemer so posredovali gasilci KGZ Ravne na Koroškem, ki so zavarovali kraj dogodka in izvedli vse potrebne ukrepe. Dokončno sanacijo bodo uredili stanovalci v naslednjih dneh. Zelenbreški potok ob cesti na Zelen Breg je medtem naplavil večjo količino materiala, zaradi česar se je zmanjšala propustnost treh mostov in več propustov. Delavci JKP Ravne so z delovnim strojem naplavine na več lokacijah odstanili. Na Tolstem Vrhu je zaradi izpada daljnovoda brez električne energije ostalo večje število odjemalcev, a so dežurni delavci elektro podjetja napako odpravili. 

Brez težav jih ni odnesel niti Dravograd, kjer se Meža vendarle izlije v precej večjo Dravo. Meteorna voda je tam ogrožala več stanovanjskih objektov na Libeliški Gori. Gasilci PGD Libeliče so s pomočjo delovnega stroja preusmerili tok meteorne vode nazaj v strugo in izdelali varovalni nasip. Očistili so tudi cesto in zagotovili prevoznost do naselja. S ceste so morali namreč odstraniti podrto drevo. 

Neurje je težave povzročilo tudi na drugem koncu Slovenije, natančneje v občini Brežice, kjer je prišlo do izpada daljnovoda Mokrice. Brez električne energije so ostali odjemalci naselij Jesenice na Dolenjskem in Male Doline. Dežurni pri Elektru Celje napako odpravljajo.

Malo po 17. uri so morali na teren tudi gasilci PGD Prekopa v Dolnji Prekopi, kjer so iz garaže stanovanjske hiše črpali meteorno vodo. Tam je voda z nanosi kamnin in zemlje zalila tudi cesto. Gasilci so usmerjali promet in očistili cestišče.