Napačna interpretacija?

Hojs napovedal ponoven, "temeljit" premislek o odstopu

S.R./STA
11. 7. 2020, 20.30
Posodobljeno: 11. 7. 2020, 20.34
Deli članek:

Notranji minister Aleš Hojs je za TV Slovenija danes povedal, da je gesto premierja Janez Janše, ki ga je prosil, naj z odločitvijo o odstopu počaka in še enkrat premisli, vzel resno.

Bobo
Hojs meni, da je morda Janšev odziv napačno interpretiral.

"Vsekakor bom v naslednjih dveh, treh dneh o tem temeljito premislil. Že danes pa lahko rečem, da bom to gesto sprejel vsaj za čas do moje interpelacije," je dejal Hojs.

Janša je v petek za TV Slovenija pojasnil, da Hojsovega odstopnega pisma še ni odprl in da "smo v situaciji, ko ministra za notranje zadeve, ki je operativen 24 ur na dan, nujno potrebujemo". Napovedal je še, da bo odstopno pismo odprl v primeru, če si Hojs ne bo premislil, a takrat, ko bo imel novega človeka za mesto notranjega ministra. 

Na vprašanje o poročanju, da je odstop že sprejel, je Janša dejal: "To ste vi poročali, dvomim, da imate kako mojo izjavo, v kateri sem to rekel." Hojs je sicer 30. junija na novinarski konferenci dejal, da "kar se tiče mojega odstopa, sem o njem 15 minut pred to novinarsko konferenco obvestil predsednika vlade, predsednik vlade je sprejel moj nepreklicni odstop". Tudi 3. julija je na novinarski konferenci poudaril, da je odstopil nepreklicno: "Odstopa, ki je nepreklicen, se ne da preklicati." 

V današnjem telefonskem pogovoru za TV Slovenija pa je Hojs pojasnil, da je morda sam takratni premierjev odziv napačno interpretiral. Kot je povedal, je šel k premierju, mu v kuverti prinesel svojo odstopno izjavo in povedal, kaj v njej piše. "Predsednik je odgovoril 'dobro'," je povedal Hojs, ki pravi, da je lahko ta "dobro", kot ga je sam razumel, bil z njegove strani napačno interpretiran.

"Enostavno sem razumel, da s tem, ko je prevzel kuverto in rekel dobro, da se je pač z mojim odstopom strinjal," je še dejal Hojs.