Hladna fronta

FOTO: Na nebu se je razbesnelo, zaradi neurij težave tudi v prometu

S.R.
11. 7. 2020, 16.47
Posodobljeno: 11. 7. 2020, 19.39
Deli članek:

Kar se je napovedovalo, se je začelo dogajati. Najprej se je stemnilo na severozahodu države, nevihtno vreme se je nato začelo premikati proti vzhodu države.

Bralec M. S.
V Dvoru pri Polhovem Gradcu je po poročanju bralca padala sodra.

Dele Slovenije je danes popoldne zajelo neurje z obilnimi padavinami. Začelo se je na severozahodu Slovenije, oblaki, ki so jih spremljale tudi močnejše nevihte, so se nato sprehodile proti vzhodu in jugovzhodu države. Vihravo vreme se bo nadaljevalo tudi zvečer, sicer pa so imeli nekaj dela tudi gasilci in komunalni delavci.

Roke so morali zavihati gasilci PGD Prekopa, ki so morali črpati meteorno vodo v stanovanjskem objektu v Dolnji Prekopi, poroča Uprava za zaščito in reševanje. Neurje z močnimi nalivi je zajelo tudi občino Prevalje. Prevaljski gasilci so med drugim izčrpali vodo iz poplavljenega večstanovanjskega in počitniškega objekta, s pomočjo gradbenih strojev in delavcev komunalnega podjetja so odstranili plaz, ki je zasul cesto na Šentanel, na Lešah s ceste odstanili nanos kamenja in z delovnimi stroji preusmerili tok meteorne vode, ki je ogrožala dve stanovanjski hiši.

Malo po 16. uri je neurje z večjimi nalivi zajelo občino Črna na Koroškem. V Podpeci je meteorna voda ogrožala dve stanovanjski hiši. Posredovali so gasilci PGD Črna na Koroškem, ki so s protipoplavnimi vrečami in lesenimi konstrukcijami zaščitili objekta. Močnejše neurje z nalivi je zajelo tudi občino Dravograd. Meteorna voda je ogrožala več stanovanjskih objektov na Libeliški Gori. Gasilci PGD Libeliče so s pomočjo delovnega stroja preusmerili tok meteorne vode nazaj v strugo in izdelali varovalni nasip. Ščistili so cesto in zagotovili prevoznost do naselja. V Libeličah so s ceste odstranili podrto drevo, ki je zaprlo cesto, še poroča Uprava za zaščito in reševanje.

Nevihte sicer v večjem delu Slovenije ovirajo tudi promet. Na spletišču prometno-informacijskega centra voznike zato pozivajo k previdni vožnji ter jim na dušo polagajo še, naj se ne ustavljajo pod nadvozi in v predorih.