Prednostna obravnava

Če bodo to prepustili trgu, se bo obdobje smrtonosne pandemije samo podaljševalo, meni Bill Gates

S.R.
11. 7. 2020, 20.21
Posodobljeno: 11. 7. 2020, 21.40
Deli članek:

Bill Gates vlade in druge deležnike poziva, da morajo poskrbeti za to, da bodo zdravila in cepiva romala v roke tistih, ki jih najbolj potrebujejo, in »najboljšemu ponudniku.«

Profimedia
Bill Gates

Bill Gates, ameriški milijarder, ustanovitelj in še vedno največji delničar Microsofta, odkar je z ženo Melindo Gates ustanovil dobrodelno fundacijo Bill & Melinda Gates Foundation pa predvsem filantrop, ki že leta opozarja na nevarnosti, ki jih za človeštvo predstavljajo virusi, se je v soboto oglasil z resnim opozorilom državnikom, svetovnim voditeljem in farmacevtskim družbam. Poziva jih, da morajo poskrbeti za to, da bodo zdravila za novi koronavirus in tudi poznejša cepiva na voljo predvsem državam in prebivalcem, ki jih najbolj potrebujejo, ne pa »najboljšemu ponudniku.« Kot je poudaril, se v tem primeru ne gre zanašati na to, da bodo za to poskrbele tržne sile. Če bodo to prepustili trgu, se bo po njegovih besedah obdobje smrtonosne pandemije samo podaljševalo. 

»Če bomo dopustili, da gredo zdravila in cepiva v roke najboljšemu ponudniku, namesto ljudem in krajem, kjer jih najbolj potrebujejo, bo pandemija trajala dlje ter bo bolj nepravična in smrtonosna,« je po poročanju tiskovne agencije Reuters izjavil v današnji videokonferenci, ki jo je organizirala Mednarodna družba za boj proti aidsu (IAS). Dodal je, da svet potrebuje voditelje, ki bodo pripravljeni sprejeti te težke odločitve glede distribucije, ki bo temeljila na načelih enakosti in ne zgolj tržno usmerjenih dejavnikov. Obstaja namreč utemeljen strah, da bodo najbogatejše države same pograbile obetavna zdravila in cepiva, ki jih razvijajo v ZDA, Evropi in na Kitajskem, države v razvoju pa bodo ostale praznih rok. 

Evropska komisija in Svetovna zdravstvena organizacija namreč že nekaj časa opozarjata na nezdravo konkurenco v boju za zdravila, ki pri zdravljenju z novim koronavirusom trenutno dajejo najboljše rezultate, nekateri uradniki v Washingtonu pa so že nakazali, da bodo storili vse, da bodo ameriški državljani deležni prednostne obravnave, še poroča Reuters.