Dva shoda

FOTO: Na desetem protestu: proti fašizmu, nacionalizmu in rasizmu

G.G./STA
3. 7. 2020, 19.05
Posodobljeno: 3. 7. 2020, 21.45
Deli članek:

Teden je naokrog in čas je za proteste. Protivladne in provladne.

Bobo
Na Trgu republike se je zbrala velika množica, ki je mirno protestirala.

Na ljubljanskih ulicah sta potekala dva shoda, prisotni skupini pa sta izražali nasprotna stališča glede trenutnih razmer.

Protest proti fašizmu, nacionalizmu in rasizmu se je v središču Ljubljane in drugih mest začel ob 19. uri. V Ljubljani se je zbralo več tisoč ljudi. Njihova stališča in zahteve so bolj ali manj znana - nasprotujejo korupciji in kraji javnega denarja ter zanje neprimernemu odnosu do nevladnih organizacij in kulturnikov, ne strinjajo se z avtoritarnimi in samovoljnimi potezami vlade in koalicije. Kot je skoraj 100 skupin zapisalo pred protestom, se je oblikovala enotna želja po enakosti, solidarnosti in iskanju novih poti. Obenem pa so danes izrazili tudi nasprotovanje shodu rumenih jopičev, za katere ocenjujejo, da gre za "s strani vladne koalicije instrumentalizirano neonacistično skupino", in kulturi sovraštva. "Na ulicah ne sme biti prostora za nestrpnost in diskriminacijo. Proti sovraštvu in nasilju gradimo solidarnost in odpor," so navedli na družbenih omrežjih. Izrazili so tudi nasprotovanje polaganju vencev državnega vrha pri bazoviški fojbi.

Približno pol ure prej se je na Prešernovem trgu v Ljubljani zbrala skupinica samooklicanih rumenih jopičev. Na transparentih so se zavzeli proti anarhiji, med njihovimi vzkliki pa je bilo slišati, da so Slovenci na svoji zemlji, kar da ne velja za protivladne protestnike.

Na enega od transparentov so narisali tudi svastiko in rdečo zvezdo ter med njima narisali enačaj. "Naših vojakov ne boste blatili," so še zapisali na transparent in skandirali, da se zavzemajo za Slovenijo in za vojsko na mejah. Vmes so prepevali nekatere domoljubne pesmi. Pred poslopjem RTVS pa so izrazili nasprotovanje zavodu. Izrekli so se tudi za ukinitev RTV.

Skoraj 100 različnih organizacij in iniciativ zapisalo pa je v sporočilu za javnost zapisalo, da najostreje obsojajo napovedani shod rumenih jopičev. "V nekem trenutku se pojavijo provladni 'protestniki', tako imenovani rumeni jopiči, ki so v resnici pripadniki neonacističnih skupin. Njihove vezi z SDS so že dobro dokumentirane, njihov diskurz je praktično identičen diskurzu politične stranke. Smo torej v trenutku, ko se neonacistične tolpe z jasnim ciljem provokacije in eskalacije postavijo v bran vladajoči koaliciji."

Bobo
Pred Prešernovim spomenikom.

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so pojasnili, da shoda nista prijavljena, organizator ni znan, prav tako pa ni določen kraj osnovnega, tedenskega shoda. "Udeleženci se lahko neorganizirano gibajo po celotnem mestnem središču. Vse to lahko pomeni tudi povečanje možnosti za ogrožanje javnega reda in vpliva na varnost ostalih udeležencev shoda, policistov in varovanih objektov," so še zapisali.