Češki premier Andrej Babiš ne vidi razloga za takšno potezo in želi o tem govoriti s slovenskim kolegom Janezom Janšo.

"Gre za lokalno težavo v Karvini, ki jo imamo pod nadzorom," je poudaril Babiš glede nedavnega izbruha koronavirusa v državi. Večino primerov je namreč povezanih s tamkajšnjimi rudarji. Dodal je, da namerava o zadevi govoriti z Janšo. Upa, da ga bo lahko prepričal, da ukrep ni potreben.

Očitki Sloveniji

Tudi češki zunanji minister Tomaš Petriček je bil kritičen do slovenske odločitve. Izrazil je upanje, da gre za začasni ukrep, ki ga bodo kmalu umaknili. Minister za zdravje Adam Vojtech pa je Sloveniji očital, da razmer na Češkem ni preučila podrobno in objektivno.

Babiš je podal odziv pred odhodom na današnje srečanje premierjev višegrajske četverice v Varšavi. Na pot se je podal, čeprav so vsi, ki so zaposleni na vladnem protokolu, trenutno preventivno v karanteni, ker se je s koronavirusom okužil eden od zaposlenih.

Slovenska vlada je odločila, da Češko v soboto skušaj s Hrvaško in Francijo umakne s seznama varnih držav. Umik s seznama je za Češko občutljiva zadeva, saj je Hrvaška ena od glavnih turističnih destinacij Čehov, ki pa morajo na poti do svojega cilja prečkati Slovenijo. Odločitev Slovenije sicer ne omejuje tranzita in češki državljani bodo lahko tudi od sobote dalje prečkali Slovenijo na poti na Hrvaško.

Češki turisti pa lahko ob izpolnitvi izjeme, kot je določena v 16. točki 10. člena, vstopijo v Slovenijo brez karantene. Ta točka se glasi:  "Karantena se ne odredi državljanom držav, ki prihajajo iz držav s seznama varnih držav, ki so bile v času rezervacije na seznamu varnih držav, ti pa so v tem času v Republiki Sloveniji uredili rezervacijo prenočitve v nastanitvenem obratu, tudi če je bila črtana s seznama varnih držav (z zelenega seznama) in to izkazuje z dokazilom o rezervaciji. Oseba, ki uveljavlja to izjemo, mora ob prehodu meje predložiti negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja ali v organizaciji oziroma pri posamezniku, ki ju je pooblastil Nacionalni inštitut za javno zdravje."