Slovenija

Obiski v domovi za starejše še naprej dovoljeni

G.G./STA
3. 7. 2020, 15.55
Posodobljeno: 3. 7. 2020, 16.11
Deli članek:

V času malenkost povečanega števila okužb s koronavirusom se postavlja vprašanje, kako postopati med skupino najbolj ranljivih državljanov.

STA
Ob izbruhu koronavirusa v Sloveniji je bil na udaru tudi Dom starejših občanov v Ljutomeru.

Novih okužb s covidom-19 v domovih za starejše do danes ni bilo. Da bi tako ostalo, je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj na vse ustanove, ki izvajajo institucionalno varstvo, naslovil poziv na dosledno izvajanje vseh preventivnih ukrepov. "Konstantno iščemo ravnovesje med ukrepi, ki bodo zmanjšali možnost vnosa in širjenja okužbe v domovih za starejše ter pravico tako stanovalcev kot tudi svojcev do osebnega stika," je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za delo Matej Ribič.

Vlada se je tako odločila, da zaenkrat domov z enotnim navodilom za celotno področje Slovenije ne bo zaprla. "To odločitev lahko še vedno sprejmejo posamezna vodstva domov na podlagi epidemiološke slike lokalnega okolja ter mnenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)," je pojasnila.

Pri tem je državna sekretarka opozorila na pomen spoštovanja vseh preventivnih ukrepov za preprečevanje okužbe s covidom-19, kot so ohranjanje varne razdalje, razkuževanje rok, nošenje zaščitnih mask, upoštevanje higiene kašlja in spoštovanje vseh drugih postavljenih ukrepov. "Ne hodite na obisk, če imate povišano telesno temperaturo, pekoče grlo, se slabo počutite oziroma imate kakršnekoli druge znake okužbe ali ste bili na rizičnih območjih oziroma ste imeli rizične stike," je pozvala Ribičeva.

Državna sekretarka je pojasnila še, da imajo domovi za starejše trenutno v povprečju zaloge zaščitne opreme, ki bi v primeru okužbe zadostovale za dva do tri tedne. "Situacija je popolnoma drugačna kot v prvem valu," je zatrdila.

Pomanjkanje kadrov

Še naprej ostaja problematika kadrov, potem se je v prvem valu covida-19 izkazalo, da osebja v domovih močno primanjkuje. "Zaenkrat kadri ostajajo na enakem nivoju, skuša pa vlada s četrtim protikoronskim zakonom zagotoviti dodatna sredstva za plačilo kadra v vseh zavodih, ki izvajajo institucionalno varstvo," je pojasnila.

Glede kritik varuha človekovih pravic Petra Svetine v zvezi z omejevanjem pravic posameznikov v domovih za starejše pa je Ribičeva ocenila, da pravna podlaga za omejevanje stikov obstaja. Domovi za starejše imajo namreč sprejete pravilnike za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni in okužb. Če pride do hitrejšega širjenja okužb, kot denimo v minulih letih v primeru gripe, ima vodstvo domov možnost omejiti obiske.

"Varovanje zdravja in življenja ljudi ima prednost pred stiki. Domovi, naše ministrstvo in vlada morajo iskati ravnovesje med varovanjem življenja stanovalcev v domovih za starejše občane in njihovo pravico do osebnih stikov," je svoje mnenje izrazila državna sekretarka. Dodala je, da tako direktorji domov kot svojci in stanovalci večinoma podpirajo omejevanje obiskov.

Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc verjame, da so prepovedi obiskov v domovih starejših občanov velika frustracija tako za varovance kot njihove svojce. "Pozivam vse, ki so zaposleni v domovih, da najdejo varen način, da bodo lahko ljudje s svojci prišli v stik. Absolutno sem pa proti temu, da se kar vse odpre brez kakršnih koli varovalk," je dejala. Poudarila je, da mora biti dostop v domove nadzorovan in varen. "Vsekakor sem pa za to, da se omogoči socialne stike, razen v okoljih, kjer v populaciji kroži zelo veliko virusa. Tam bi se mi pa zdelo smotrno, da se začasno morda prepove tudi obiske v kakšnem domu," je pojasnila.