Občina obljublja

Zemeljski plaz pri Črčkovih: "Voda je drla v garažo, žena je do avta prišla s škornji"

Monika Horvat / Štajerski tednik
2. 7. 2020, 06.45
Posodobljeno: 2. 7. 2020, 14.05
Deli članek:

Zaradi plazu v neposredni bližini njune hiše sta Marija in Franc Črček iz Obreža iz občine Središče ob Dravi močno zaskrbljena: "Seveda nas je strah. Če se pojavi večdnevno močno deževje, potem bomo s hišo vred odplavali v grabo."

Monika Horvat
Plaz krati spanec Črčkovim že od decembra lani.

Hišo skupaj z gospodarskim poslopjem Črčkovih ogroža precejšen zemeljski plaz, ki se je sprožil decembra lani in se še vedno širi. »Decembra lani, na sam božič, se je utrgal večji del zemlje za gospodarskim poslopjem. Ko sem stopil iz hiše, sem sprva opazil večje količine vode, ki je tekla mimo hiše, potem pa je na enkrat spolzela zemlja vse do stene gospodarskega poslopja.Voda je drla v garažo, žena je do avta prišla s škornji,« pripoveduje Franc Črček, ki pravi, da je na tem mestu že nekoč prišlo do manjšega plazenja, a nikoli v tako veliki razsežnosti.

Ob zadnjem neurju z obilnim deževjem pa se je plaz še dodatno razširil proti stanovanjski hiši. Zdaj je od hiše oddaljen le še kak meter ali dva. V hiši, kjer prebivata dve generaciji, pa se bojijo, kaj bodo prinesle naslednje padavine. »Seveda nas je strah. Plaz se vse bolj širi, zdaj se je že nevarno približal naši hiši. Zgoraj je že spet napokano. Ko bo prišel naslednji dež, bo spolzelo še več zemlje. Spet bodo pritekle ogromne količine vode,« je opozoril Črček in pokazal na plaz tik za gospodarskim poslopjem ter hišo.

Monika Horvat
Franc Črček je pokazal preteči plaz, ki ogroža njihovo hišo z gospodarskim poslopjem.

»Odplavali bomo v grabo«

Z dogajanjem so že lani seznanili tamkajšnjo občino. Območje naj bi si pristojni že tudi ogledali, a brežine še niso sanirali. »Kot slišim, bi morali odpeljati okoli 1000 kubičnih metrov zemlje. To je veliko. Mi nimamo toliko denarja, da bi vso to zemljo zvozili. Toda nekaj bo zdaj treba ukreniti, kajti plaz se vse bolj širi. Če se pojavi večdnevno močno deževje, potem bomo s hišo vred odplavali v grabo,« sta zaskrbljena zakonca, ki ocenjujeta, da plaz meri že kakih 30 metrov v dolžino.

Borko: Plaz bomo sanirali še letos

Središki župan Jurij Borko je pritrdil, da so seznanjeni s problematiko, in zatrdil, da bodo plaz sanirali še letos. »Čakamo na tehnično poročilo in oceno stroškov,« je še dodal.