Putinu še več let

Rusi na referendumu podprli ustavne spremembe

B.K./STA
1. 7. 2020, 20.55
Posodobljeno: 1. 7. 2020, 21.28
Deli članek:

Ustavne spremembe v Rusiji je glede na delne rezultate po okoli četrtini preštetih glasovnic podprlo več kot 73 odstotkov volivcev. S tem se predsedniku Vladimirju Putinu nasmiha zmaga in nadaljnjih 16 let na oblasti, poročajo tuje tiskovne agencije

Profimedia
Vladimir Putin

Ruska volilna komisija še vedno prešteva glasovnice. Glede na delne rezultate pa je ustavne spremembe podprlo 73,2 odstotka volivcev, proti jih je bilo 25,84 odstotka. Referenduma se je glede na začasne podatke udeležilo okoli 65 odstotkov volilnih upravičencev.

Putin bi na oblasti lahko bil do smrti

V Rusiji je danes potekal sklepni dan referenduma o ustavnih spremembah, ki bodo predsedniku Vladimirju Putinu omogočile, da ostane na oblasti še 16 let. Na referendumu, ki je poteka od minulega četrtka, je do danes glasovala več kot polovica volivcev.

Putin je spremembe ustave iz leta 1993 predlagal januarja. Oba domova parlamenta sta jih potrdila po hitrem postopku. Dolgoletni ruski voditelj je vztrajal, da morajo imeti zadnjo besedo državljani, saj da bodo amandmaji z referendumom dobili legitimnost.

Državljani so na referendumu glasovali o celotnem svežnju ustavnih sprememb, ki prinašajo tudi v javnosti priljubljene ukrepe, kot sta minimalna plača in usklajevanje pokojnin z življenjskimi stroški.

Ustava omenja tudi vero v boga

Ustavne spremembe predvidevajo okrepitev pristojnosti zakonodajne veje oblasti, ki je trdno v rokah Putinove stranke Enotna Rusija. Reforma v ustavo prinaša tudi prepoved gejevskih porok in omenja vero v boga, s čimer se Rusija oddaljuje od ateizma v času Sovjetske zveze.