Odrejen ji je bil nadzor

Diplomatka Kos razkrila razloge za odstop

B.K./STA
1. 7. 2020, 19.40
Posodobljeno: 1. 7. 2020, 19.41
Deli članek:

Marta Kos je odstopila zaradi drugačnih pogledov na vodenje veleposlaništva in zunanje politike.

Osebni arhiv
Marta Kos

Marta Kos, ki je v ponedeljek odstopila z mesta veleposlanice v Švici, je za Dnevnik kot razloge za svojo odločitev navedla drugačne poglede na vodenje veleposlaništva in zunanje politike. Potrdila je, da je njen odstop povezan tudi z izrednim nadzorom njenega vodenja veleposlaništva v Bernu.

Ministrstvo Kosovi odredilo nadzor

Na MZZ so potrdili, da je bil od konca maja do sredine junija izveden štiritedenski izredni nadzor na veleposlaništvu proti veleposlanici Kosovi. Razlogi za izredni nadzor, ki ga je vodil diplomatski nadzornik Andrej Grasseli s sodelavci, so bili očitki zaposlenih o neprimernem vodenju veleposlaništva s strani Kosove. Ti očitki se že vlečejo tudi od njenega veleposlaniškega mesta v Berlinu, so dejali na MZZ.

Poročilo izrednega nadzora vodenja veleposlaništva v Bernu sta po izrednem nadzoru dobila minister Anže Logar in veleposlanica Kosova.

Marta Kos je odstopno izjavo na zunanje ministrstvo poslala v ponedeljek, veljati pa je začela naslednji dan.

Nekarierna diplomatka je bila za veleposlanico v Švici imenovana septembra 2017, mandat pa bi se ji iztekel konec julija prihodnje leto. Pred tem je bila štiri leta slovenska veleposlanica v Nemčiji.