ZAPRTJE TRGOVIN ob nedeljah smo potrdili že leta 2003

Poslanec SMC s kršitvijo poslovnika do odpovedi seje?

Mihael Korsika
1. 7. 2020, 19.30
Deli članek:

Predsednik odbora za gospodarstvo Branislav Rajić je po oceni Levice kršil poslovnik, ko je odpovedal sejo, na kateri bi poslanci obravnavali predlog nedeljskega zaprtja trgovin, zato zahtevajo sklic seje kolegija državnega zbora.

STA
Zaprtje trgovin ob nedeljah podpira 87 odstotkov sodelujočih v raziskavi javnega mnenja Vox populi.

Zgodba o nedeljskem zaprtju trgovin je identična zgodbi o obljubah politike o ukinitvi dodatnega »prostovoljnega« zdravstvenega zavarovanja.

Od posvetovalnega referenduma, na katerem so državljani z dobrimi 57 odstotki glasov podprli zaprtje trgovin ob nedeljah, bo jeseni minilo že 17 let, a so ob nedeljah še vedno odprte.

Prebivalstvo je med epidemijo dodatno spoznalo, da lahko bolj kakovostno preživlja nedeljski prosti čas kot z obiskom trgovin, ki so sicer od izbruha epidemije koronavirusa ob nedeljah začasno zaprte. 

Opozicijska Levica je aprila napovedala, da bo v parlamentarno proceduro vložila novelo zakona, s katero bodo predlagali, da trgovine tudi po epidemiji ostanejo ob nedeljah zaprte. Predsednik vlade in največje koalicijske stranke SDS Janez Janša je to potezo podprl.

Prejšnji mesec je Center za družbeno raziskovanje (Cedra) izvedel anketo med delavkami in delavci v maloprodaji, ki je zajela več kot tisoč zaposlenih v tem sektorju. Pokazal je, da nedeljsko zaprtje trgovin podpira kar 98 odstotkov sodelujočih. Zaprtje trgovin ob nedeljah sicer podpira 87 odstotkov sodelujočih v raziskavi javnega mnenja Vox populi, a za politiko tudi to ni dovolj.

Seja preklicana, in ne prestavljena

Potem ko je zakonske spremembe v prvem branju podprlo 65 poslancev oziroma 72 odstotkov vseh, je vladna koalicija s SMC na čelu proceduro začasno zaustavila.

Odpoved sklicane seje odbora DZ za gospodarstvo predstavlja beg politike pred voljo javnosti, so poudarili v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije. Obenem so zavrnili svarila trgovinske zbornice pred odpuščanji v primeru nedeljskega zaprtja trgovin.

Predsednik parlamentarnega odbora za gospodarstvo Branislav Rajić, ki prihaja iz vrst SMC, je praktično tik pred zdajci odpovedal sejo odbora, na kateri bi poslanci morali nadaljevati obravnavo zakona. Velja poudariti, da sta izmed parlamentarnih strank edino SMC in SNS ob prvi obravnavi enotno glasovali proti zaprtju, medtem ko sta v Desusu dva poslanca glasovala proti.

Vzrok za odpoved seje je po navedbah Rajića v tem, da se socialni partnerji na Ekonomsko-socialnem svetu še niso uskladili glede predlaganih sprememb. V poslanski skupini SMC pojasnjujejo, da predlog novele zakona še ni pripravljen za obravnavo na delovnem telesu. »Odbor glede na številna odprta vsebinska vprašanja in neusklajenost predloga zakona s socialnimi partnerji po oceni predsednika potrebuje dodaten čas za pripravo ustreznih rešitev oziroma dopolnil, ki bodo pripomogli k usklajeni odločitvi,« so zapisali.

Po oceni opozicijskih strank LMŠ, SD in Levica gre za zavlačevalni manever. Ob tem opozarjajo, da stranka SDS v preteklosti ni vedno upoštevala stališč Ekonomsko-socialnega sveta.

V Levici, ki je predlagateljica zakonskih sprememb, sicer pričakujejo, da bodo nasprotniki nedeljskega zaprtja trgovin v predlog novele poskušali »navrtati toliko izjem in dodatkov, da se ukrep čim bolj razvrednoti – enako, kot se je zgodilo po referendumu leta 2003, ko so državljani podprli zapiranje«.

Glede odpovedane seje odbora za gospodarstvo pa ocenjujejo, da se je s tem kršil poslovnik državnega zbora. »Rajić je sejo odpovedal brez kakršnekoli obrazložitve oziroma izven poslovniških možnosti,« je ocenil vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec.

Zaradi po njihovi oceni spornega preklica seje je Levica že zahtevala sklic seje kolegija državnega zbora.

Kršitve poslovnika

Očitki o kršenju poslovnika v državnem zboru niso tako redki. Poslanci opozicije to očitajo v odborih in komisijah, ki jih vodi koalicija, in obratno.

SMC je tako na primer jeseni 2018 napovedala, da bo vložila pritožbo na komisijo, ko je podpredsednik državnega zbora Jože Tanko kot predsedujoči seji odvzel besedo njihovemu poslancu Janiju Möderndorferju in odredil njegovo odstranitve s seje. 
Če poslanska skupina namreč oceni, da je bil pri delovanju parlamentarnih odborov ali parlamenta kršen poslovnik državnega zbora, lahko vložijo pritožbo na komisijo DZ za poslovnik.

Parlamentarno komisijo za poslovnik smo povprašali, koliko pritožb glede vodenja sej so prejeli v dveh letih mandata, a na naša vprašanja do zaključka redakcije niso odgovorili.