Bližnje države

Te države so po novem na rdeči listi: obvezna je karantena ob prihodu

B.K.
18. 6. 2020, 16.43
Posodobljeno: 19. 6. 2020, 06.57
Deli članek:

Vlada je na četrtkovi seji sprejela odlok za omejevanje prehoda s tujine v Slovenijo.

STA
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs

Na zeleno listo, se pravi na seznam držav, iz katerih lahko potniki normalno prehajajo v Slovenijo, so bile dodane Danska, Luksemburg, Malta, Španija, Irska in Francija, je na današnji novinarski konferenci dejal notranji minister Aleš Hojs.

Na seznamu varnih držav bodo tako od petka dalje 24 držav in sicer Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška, Slovaška, Švica, Italija, Črna gora, Danska, Francija, Irska, Luksemburg, Malta in Španija.

A žal so spremembe tudi na takoimenovani rdeči listi - seznamu držav, iz katerih vstop v Slovenijo ni mogoč, oziroma je potrebno ob prihodu nujno za 14 dni v karanteno, ne glede na državljanstvo, ki ga prispeli potnik ima. Na rdečo listo so bile dodane tri države iz naše bližine, to so: Bosna in Hercegovina, Srbija in Kosovo.

Na seznamu držav s poslabšano epidemiološko sliko je sedaj skupno 34 držav; Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Džibuti, Oman, Brazilija, Panama, Belorusija, Andora, Singapur, Švedska, Maldivi, Sao Tome in Principe, Združeni arabski emirati, ZDA, Savdska Arabija, Rusija, Moldavija, Gibraltar, Bolivija, Portoriko, Gabon, Kajmanski otoki, Dominikanska republika, Južna Afrika, Iran, Velika Britanija, Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina, Srbija in Kosovo.

Verjetno je največja novost omejitev za države na takoimenovani rumeni listi, tisti, ki niso uvrščene ne na zeleno, niti na rdečo. Za prihod iz teh držav je namreč potrebno imeti s sabo negativni test za covid-19, ki ni starejši od treh dni in ki mora biti opravljen v državi članici Evropske unije oziroma schengenskega prostora. Prav tako sta pri prihodih iz teh držav ukinjeni dve izjemi. Ni več mogoče brez karantene prihajati v Slovenijo, tudi če si tuji državljan tukaj lasti nepremičnino, ali če je sorodnik državljana Republike Slovenije, ki ima pri nas prijavljeno prebivališče.

Ukinjene so tudi možnosti neomejenega prehajanja tedenskih delovnih migrantov, tudi ti bodo odslej morali s sabo prinesti negativni test za covid-19, ki ni starejši od treh dni.