volitve

Pahor: do decembra je potrebno spremeniti volilno zakonodajo ali pa bodo volitve nelegitimne

B.K./STA
18. 6. 2020, 16.02
Posodobljeno: 18. 6. 2020, 16.08
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je v nagovoru poslancem v DZ opozoril, da bo vsako odlašanje s spremembami volilne zakonodaje povečevalo nevarnost, da se bo država znašla v položaju, ko ne bo mogla izvesti verodostojnih volitev. "To bi našo državo pahnilo v ustavnopravno krizo in morda celo politični kaos. To se ne sme zgoditi," je dejal.

Bobo
Predsednik republike Borut Pahor v nagovoru poslancem.

Predsednik Pahor je v nagovoru poslancem, drugem, ki je bil v DZ izveden na pobudo predsednika republike, opozoril, da 21. decembra poteče rok, ki ga je dalo ustavno sodišče, da DZ volilno zakonodajo uskladi z ustavo. Po Pahorjevem mnenju gre za najpomembnejši ustavnopravni in politični problem današnje Slovenije, zato je poslance prosil, naj s sprejetjem potrebnih sprememb ne odlašajo in odločbo ustavnega sodišča uresničijo v roku, ki ga je določilo ustavno sodišče.

Za pravočasno sprejetje potrebnih sprememb je po njegovi oceni še čas, a le, če bodo "zahtevno delo nadaljevali takoj". "Vsako odlašanje pa bi utegnilo imeti usodne posledice. Če bi bilo namreč treba razpisati volitve po zdajšnji zakonodaji, torej brez predhodne uveljavitve odločbe ustavnega sodišča, bi nad take volitve legla velika mračna senca dvoma o njihovi ustavnosti," je opozoril. Dodal je, da tako sam kot državljani upravičeno pričakujejo, da se kaj takega ne bo zgodilo.

Ocenjuje sicer, da bi bile volitve v DZ po trenutno veljavni zakonodaji pred potekom roka za uveljavitev odločbe ustavnega sodišča še dopustne, volitve po 21. decembru letos "pa se v nobenem primeru ne bi mogle izogniti utemeljenim očitkom o njihovi protiustavnosti in nelegitimnosti".