Specializija: cigareti

FOTO: Dobro uigran kvintet je v času epidemije koronavirusa plenil bencinske servise

C.E.
18. 6. 2020, 14.51
Posodobljeno: 18. 6. 2020, 15.07
Deli članek:

Peterica je vlamljala v bencinske servise in prodajalne.

PU Kranj
Pri spretnih vlomih so jih posnele nadzorne kamere.

Hudodelska tolpa, štirje so državljani Slovenije, eden pa državljan BiH, so osumljeni sedemnajstih vlomov in poskusov vlomov od novembra lani do junija. Njihov delovni rajon je bila cela Slovenija, dišale pa so jim predvsem cigarete. Nabrali so več kot 50 tisoč škatlic, kar predstavlja približno 150 tisoč evrov, če bi jih uspeli prodati naprej.

Mojstri posla postanejo (pre)drzni

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša je pojasnil, da so osumljenci v objekte vlamljali z naviranjem vrat, oken in razbijanjem  stekla. Na vlome so bili dobro, kot se spodobi za organizirano tolpo, dobro pripravljeni, vsakega  so podrobno načrtovali, onesposabljali so varnostne naprave in sproti vsakič tudi zakrivali sledi. Pri delu so bili hitri kot lisice, v povprečju so vlom izplejali v manj kot dveh minutah. Za prevoz so praviloma uporabljali  ukradena vozila in starejša vozila, ki so jih kupili izključno za izvrševanje kaznivih dejanj, je razložil Donoša. Na vozila so namestili ukradene registrske tablice, ki so jih praviloma jemali v okolici krajev vlomov.

PU Kranj
Delovali so hitro.

Storilci so po serijah uspešnih vlomov postajali vedno bolj predrzni. Za tarčo so  si upali izbrati tudi bencinske servise v središčih mest. Najbolj aktivni so bili v času epidemije covid-19. Skupna protipravna premoženjska
korist v obravnavanih kaznivih dejanjih presega 350.000 evrov.

In kot je bilo konec epidemije, je bilo konec tudi lepih vlomilskih dni. Policisti so jih "preigrali", izsledili, aretirali in proti njih podali kazensko ovadbo za 28 kaznivih dejanj. Tri je preiskovalni sodnik včeraj poslal v pripor, dva se bosta branila s prostosti.

PU Kranj
Naložili in odnesli.