Že nazaj?

Janša: zaradi novih okužb že jutri strožji ukrepi na meji

B.K./STA
18. 6. 2020, 15.49
Posodobljeno: 18. 6. 2020, 16.50
Deli članek:

Predsednik vlade je preko twitterja sporočil, da bodo že jutri začeli veljati strožji ukrepi pri prehodu meje.

Primož Lavre
Predsednik vlade Janez Janša

Ukrepi, ki jih predsednik vlade Janez Janša še ni predstavil, bodo veljali pri prehodu meje za vse, ki prihajajo iz držav z večjim z tveganjem za okužbo z novim koronavirusom.

"Nove uvožene okužbe terjajo strožje ukrepe pri prehodu meje za vse, ki prihajajo iz držav večjega tveganja," je zapisal Janša. "Začnejo veljati že jutri. Za preprečitev širjenja okužb pa je nujno upoštevanje razdalje, higiena rok in nošenje zaščitnih mask po navodilih NIJZ."

Govornik vlade za covid-19 Jelko Kacin je dejal, da se je "vlada odločila, da bo ukrepala pravočasno, preventivno in takoj. Da bi zmanjšali možnost širjenja iz tujine je podaljšala na seznam držav na rdeči listi. Za te države bo nujno aktualno potrdilo o negativnem testu," je povedal Kacin in dodal, da vlada tudi našim državjanom odsvetuje pot v te države, saj bo od njih zahtevana aranteno, ko se vračajo iz teh držav.

Če bo potrebno, bodo zaostrili pogoje za zbiranje

»Preprečiti želimo dodatne okužbe,  da se ne bi zgodilo, da ne bi uspeli spremljati stikov tistih, ki so okuženi. Čas je, da takoj odreagiramo, predvsem na južni meji,« pa je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar.

»Opažamo tudi, da se obnašamo preveč sproščeno. Ponovno je opazno združevanje brez zaščitnih ukrepov. V prvi fazi se sicer odločamo, da ne bomo zaostrili ukrepov znotraj države. Če pa bo potrebno, bomo zmanjšali število zbiranja na 200,« je dodal Gantar, ki verjame, da to ne bo potrebno.

Da bo vlada razpravljala o strožjih ukrepih pri prehodu meje, je danes povedal tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, ki se je pred sejo vlade sestal z vodjo strokovne skupine za covdid-19 Bojano Beović in direktorjem NIJZ Milanom Krekom.

Beovićeva pa je ob tem dejala, da bo treba pregledati, kakšna so zdaj pravila igre za prehod meje ter to poskušati ustrezno spremeniti, "da bomo bolj na varnem".