Dvoličnost

Logarjevo pismo: poslanci SMC in Desus v slabem mesecu spremenili stališče

Mihael Korsika
5. 6. 2020, 19.30
Deli članek:

Stranka modernega centra in Desus sta se pred slabim mesecem distancirala od osebnega pisma zunanjega ministra Anžeta Logarja evropskemu komisarju za pravosodje, včeraj pa so njihovi poslanci na dveh parlamentarnih odborih zavrnili sklep, ki ugotavlja, da je Logarjev dopis pristranski.

Bobo
Po oceni koalicije je dopis zunanjega ministra Anžeta Logarja nepristranski.

Druga največja koalicijska stranka SMC se je v začetku maja, ko je v javnost prišla informacija o spremnem dopisu zunanjega ministra Anžeta Logarja iz vrst SDS evropskemu komisarju za pravosodje, v katerem je ostro kritiziral slovensko pravosodje, od dopisa distancirala. Do zapisa je bila kritična tudi predsednica koalicijskega Desusa Aleksandra Pivec. Nedopustno se ji zdi, da se medresorsko usklajeno poročilo pospremi z dopisom, ki odraža osebne poglede.

Logar je sicer kasneje zatrjeval, da ni šlo za uraden dopis, ki ga je priložil medresorskemu poročilu vlade o vladavini prava v Sloveniji, temveč za njegovo osebno pismo evropskemu komisarju.

SMC ostro nad pisanje ministra

»Dopis ruši ugled sodstva in škoduje ugledu Slovenije,« je 12. maja ugotavljala vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga. Ob tem je dejala, da v stranki upajo, da bo Evropska komisija svoje poročilo pripravila na podlagi objektivnih dejstev v vsebini poročila, in ne na podlagi priloženega dopisa.

Na Logarjev dopis so se odzvale številne institucije, med drugim tudi ministrstvo za pravosodje, ki spada v kvoto Stranke modernega centra. Na ministrstvu so izrazili nestrinjanje z dopisom. »Ta namreč ne odraža dejanskega stanja na področju pravosodja, kot izhaja iz številnih poročil tako pravosodnih institucij kot mednarodne skupnosti, med drugim tudi Evropske komisije, ki vsako leto izda posebno poročilo o stanju pravosodja v državah članicah EU,« so zapisali na ministrstvu za pravosodje.

Manj kot mesec dni kasneje so v SMC popolnoma obrnili ploščo. Glede na ugotovitev Sluge, da »dopis ruši ugled sodstva in škoduje ugledu Slovenije«, je prav neverjetno, da poslanci SMC na skupni seji parlamentarnih odborov za zunanje zadeve in zadeve Evropske unije niso podprli predlaganega sklepa opozicije, da je Logarjev dopis, od katerega so se distancirali, pristranski.

Morda je sprememba stališča povezana z neuradnimi informacijami o sporu med vodjo poslanske skupine SMC Janjo Sluga in predsednikom stranke Zdravkom Počivalškom, o katerem smo pisali sredi prejšnjega meseca. Obsodba s strani vodje poslanske skupine SMC naj bi bila nekakšna solo akcija nezadovoljnih članov stranke, zato je prišlo do težkih besed med Slugo in Počivalškom.

STA
Do Logarjevega dopisa so bili kritični tudi na vrhovnem sodišču.

Odbora obsodila odziv evropskih poslancev LMŠ

Na skupini seji omenjenih parlamentarnih odborov pa so člani razpravljali tudi o odzivu evropskih poslancev LMŠ Irene Joveve in Klemna Grošlja, ki sta napisala pismo komisarjema za pravosodje ter za vrednote in preglednost. V njem sta poudarila, da vlada Logarjevega spremnega dopisa ni potrdila in da gre za samostojno dejanje ministra. Po njunem mnenju je namen tega dopisa predvsem nepotrebna nadaljnja diskreditacija slovenskega sodnega sistema, pritiski na sodnike in tožilce z namenom razgradnje pravosodnega sistema ter njegove podreditve politiki in interesom SDS po vzoru Madžarske.

Poslanci vladne koalicije SDS, SMC, NSi in Desus so na skupni seji podprli lastni sklep, da je javno pismo, ki sta ga na Evropsko komisijo naslovila evropska poslanca LMŠ, izrazito pristransko in politično motiviran dokument, ki je namenjen spodkopavanju ugleda Slovenije in je v neskladju z deklaracijo o zunanji politiki Slovenije.

Po oceni LMŠ omenjeni sklep predstavlja poskus pritiska na samostojnost in avtonomnost dela evropskih poslancev ter poskus ideološkega discipliniranja. »Treba je opozoriti, da je dopis zunanjega ministra, ne glede na to, ali v njem izraža svoje osebno mnenje ali stališče svoje politične stranke, v mednarodni javnosti vselej razumljen kot uradno stališče Republike Slovenije. Evropska poslanca Irena Joveva in dr. Klemen Grošelj pa sta na drugi strani v svojem pismu zgolj opozorila na dejstva. Sprejeti koalicijski sklep razumemo kot pritisk na neodvisnost evropskih poslancev in napad na temeljne vrednote, ki jih predstavlja Evropska unija,« so sporočili iz LMŠ.