Šef NIJZ bo hud

FOTO: Minister Logar storil nekaj, na kar bi morali po Kreku pozabiti

C.E.
5. 6. 2020, 17.58
Posodobljeno: 5. 6. 2020, 18.04
Deli članek:

S predstavnico italijanske manjšine se je rokoval.

Ministrstvo za zunanje zadeve
Stisk rok Anžeta Logarja in Maje Tenze. Kaj pa če je bil na rokah ta zloglasni virus?

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je minulo soboto za Slovensko tiskovno agencijo govoril o obvladovanju zoprnega koronavirusa. Med drugim je dejal, da bi bilo po njegovem mnenju treba vztrajno in potrpežljivo delati na tem, "da bomo počasi spremenili svoje navade, ki smo jih prinesli tako rekoč od rojstva naprej, kot je rokovanje in objemanje. Na to moramo pač pozabiti."

Ljudje v vsakdanjem življenju ne upoštevamo vseh priporočil NIJZ. Še zlasti tistih, ki jih dojamemo kot »neživljenjske«. In človek je tudi minister za zunanje zadeve Anže Logar. Danes na srečanju v Ljubljani s predstavniki slovenske manjšine v Italiji ni pozabil na civilizacijske navade. Rokoval se je z deželno koordinatorko slovenske komponente Demokratske stranke Majo Tenze. Bo dal roko jutri tudi italijanskemu ministru za zunanje zadeve Luigiji Di Maioju?

Za vrnitev Narodnega doma v Trstu

Predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji so predstavili aktualno stanje uresničevanja svojih pravic, ki izhajajo iz mednarodnopravnih dokumentov in notranje italijanske zakonodaje. Ob tem so še posebej poudarili pomen vzpostavitve učinkovitega mehanizma za zastopstvo predstavnikov narodne manjšine v obeh domovih italijanskega parlamenta ter izpolnitev zavez o vrnitvi Narodnega doma v Trstu. Izpostavljen je bil tudi pomen postopnega odpravljanja omejitvenih ukrepov v boju proti pandemiji, so zapisali na strane ministrstva za zunanje zadeve.

Minister Logar je zagotovil, da bo Slovenija še naprej podpirala rešitve, ki bodo odražale legitimna pričakovanja slovenske narodne skupnosti glede uresničevanja svojih pravic. Poudaril je, da so vprašanja slovenske narodne skupnosti del rednega in konstruktivnega političnega dialoga z Italijansko republiko.