Statistika

Intenzivno terapijo v UKC Ljubljana zapustila zadnja bolnica, okužena z novim koronavirusom

S.R.
3. 6. 2020, 19.01
Posodobljeno: 3. 6. 2020, 19.37
Deli članek:

Povprečna starost bolnikov na oddelku intenzivne terapije je bila 65 let, zdravljenje pa je povprečno trajalo dvanajst dni.

UKC Ljubljana
"Zahvaljujemo se vam za podporo v prvem valu epidemije, zdaj je čas za nove izzive," so zapisali v ljubljanskem kliničnem centru.

Da v bolnišnični oskrbi ostaja pet bolnikov, pri čemer nihče med njimi ne leži na oddelku intenzivne terapije, smo poročali že dopoldne.

Enako so danes popoldne prek twitterja potrdili v UKC ljubljana. Dodali so, da je pri njih sicer hospitaliziranih še pet ljudi, torej se tam zdravi vseh pet okuženih v Sloveniji. Na dnevniku na TV Slovenija so sicer poročali, da so na navadnem oddelku infekcijske klinike hospitalizirane še štiri osebe, ki pa so okužbo že prebolele. Dva bodo premestili na druge oddelke, za enega še urejajo namestitev, pri enem pa še vedno poteka rehabilitacija, je pojasnila Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. V ljubljanskem kliničnem centru so v času epidemije sicer obravnavali 151 odraslih, štiri otroke in tri porodnice, okužene z novim koronavirusom, od tega 155 na infekcijski kliniki. 35 bolnikov je bilo tam deležnih intenzivne terapije.

Na TV Slovenija so še poročali, da je bila zadnja bolnica, ki je včeraj zapustila enoto za intenzivno nego, v UKC Ljubljana sprejeta konec aprila. Kot je pojasnil vodja oddelka za intenzivno terapijo na ljubljanski infekcijski kliniki Matjaž Jereb, je bil njihov najmlajši bolnik star 38 let, v povprečju pa so bili bolniki stari 65 let. Povprečna starost umrlih je bila 75 let, tistih, ki so novi koronavirus pri njih preboleli, pa 62 let. Zdravljenje je povprečno trajalo dvanajst dni, pri čemer je bil razpon velik. Medtem ko je najkrajše zdravljenje na intenzivni terapiji trajalo dva dni, so imeli primere, ko je to trajalo krepko čez mesec dni. Na infekcijski kliniki je sicer umrlo enajst bolnikov, je še dejal Jereb, ki je dodal, da te številke v primerjavi s tujino niso tako velike.

S četrtkom bodo sicer znova mogoči obiski v enotah intenzivne terapije UKC Ljubljana. Režim obiskov je takšen kot pred epidemijo, vendar se število obiskovalcev zmanjša na eno zdravo osebo in na krajši, 15-minutni obisk, so po poročanju STA sporočili iz UKC Ljubljana.