Esper meni, da bi takšna rešitev prišla v poštev le kot skrajni izhod v sili v najresnejših primerih. "Trenutno nismo tam in ne podpiram obuditve zakona proti vstaji," je dejal minister za obrambo, ki je že v torek razložil, da se ni zavedal, da ga bo Trump skupaj z načelnikom štaba združenih poveljstev Markom Milleyjem v ponedeljek uporabil kot statista za fotografiranje s svetim pismom po napadu na mirne protestnike pred Belo hišo.

Trump je ukazal razgnati protestnike, da se je lahko sprehodil do bližnje episkopalne cerkve sv. Janeza in se tam fotografiral s svetim pismom v roki. Naslednji dan je skupaj s prvo damo Melanio Trump izvedel podoben podvig pred nacionalnim svetiščem Janeza Pavla II., kjer sta se fotografirala pred spomenikom nekdanjemu papežu. Melania Trump kljub Trumpovi pobudi ni uspela ali hotela spraviti na usta nasmeška. 

Odzivi

Trumpovo izkoriščanje cerkve in vere za politične namene je obsodila episkopalna cerkev v ZDA kot tudi washingtonski nadškof Wilton Gregory. "Papež Janez Pavel II. je branil človeško dostojanstvo in zanesljivo ne bi podpiral uporabe solzivca in drugih sredstev za utišanje, razprševanje ali zastraševanje ljudi za fotografiranje pred krajem čaščenja in miru," je izjavil Gregory, ki bo kmalu postal šele prvi temnopolti kardinal v ZDA. 

Trumpovi podvigi so sprožili splošno ogorčenje razen v ožjem krogu svetovalcev Bele hiše, kjer so to proslavljali. Največ kritik leti iz vrst upokojenih častnikov ameriške vojske, ki zavračajo zlorabo vojske v politične namene ali za napade na ameriške državljane. Esper je danes skušal pojasniti tudi, kaj je mislil, ko je uporabil izraz bojišče med razpravo o zatiranju nasilja na ameriških ulicah. "To je nekaj, kar redno uporabljamo, gre za del našega vojaškega izrazoslovja, s katerim sem odraščal. Ne gre za izraz proti ljudem. Ko pogledam nazaj, bi seveda uporabil drugo besedo," je dejal Esper.

"Floydova smrt je grozljiv zločin. Policisti, ki so bili na kraju dogodka, morajo odgovarjati za umor. To je tragedija, ki se prevečkrat ponavlja. Z globokim sočutjem želim izraziti sožalje družini in prijateljem Georgea Floyda v svojem imenu in v imenu Pentagona. Rasizem v ZDA je realnost in moramo storiti vse, da to priznamo, se s tem soočimo in ga izbrišemo," je dejal minister za obrambo ZDA.