Paliativna oskrba

Gantar se pod obrazec podpiše tudi sam, v kolikor so obstajali še kakšna druga navodila, pa je treba zadevo preiskati

S.R.
3. 6. 2020, 16.27
Posodobljeno: 3. 6. 2020, 18.22
Deli članek:

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v današnji izjavi za javnost znova poudaril, da ministrstvo ni delalo nobenih seznamov, koga iz domov za starejše se lahko napoti v bolnišnico in koga ne.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Minister Tomaž Gantar je pojasnil, da so domovi razpolagali le z vložnim listom, ki ga je pripravila državna koordinatorka za paliativno oskrbo Mateja Lopuh in pod katerega se podpiše tudi sam. Ta list oziroma obrazec je bil korektno pripravljen, javno objavljen in nihče ga ni skrival, je poudaril Gantar ter dodal, da je odločitev o napotitvi bolnika v bolnišnico v rokah zdravnika. Gre torej zgolj za »oceno, preden zboli, ki pa ne določa, kakšno bo njegovo zdravljenje, ko zboli.« Gantar je sicer dopustil možnost različnega, celo nekorektnega tolmačenja obrazcev

Seznamov ni, gre za različno tolmačenje teh obrazcev. Obrazec je tako namenjen zgolj zdravstveni oceni tistega, ki je že v domu in ki še ni okužen z novim koronavirusom, da lahko zdravnik, ki pride v dom, bolnikovo zdravje lažje oceni in sprejme nadaljnje odločitve. Pojasnil je še, da se imamo v teh primerih opravka z ljudmi, ki so povprečno stari 85 ali več let. »Če ga vidiš samo v fazi hude okužbe, je težko ocenjevati, kaj je zanj najboljše,« je dejal.

Glede paliativne medicine je dejal, da ta ni značilna samo za Slovenijo, temveč vse razvite zdravstvene sisteme po svetu. Paliativna medicina bolnikom, ki odhajajo, zagotavlja dostojno smrt, je poudaril. V vsem tem je Gantarju najbolj žal za svojce varovancev v domovih za starejše, ki imajo zaradi tega zdaj morda tudi določene dvome.

Terjal bo pojasnila

Gantar je sicer še povedal, da ima občutek, da je celotna zadeva glede teh tako imenovanih seznamov za odpis politično motivirana. Ob tem je poudaril, da v kolikor so obstajala še kakšna druga navodila, ki jih je morda sestavil še kakšen koordinator, pa zadevo težko komentira. Nekateri dokumenti, ki jih je tudi sam videl na televiziji, se tudi njemu osebno zdijo sporni in jih bo treba preiskati. Šlo naj bi za en formular, ki ga ni pripravilo ministrstvo in se mu ne zdi korekten. Gantar je dejal, da bo vodstva domov prosil za pojasnila. 

Ministrstvo je namreč z namenom pomoči domovom za starejše imenovalo koordinatorje na več nivojih. Nekateri od teh pa so očitno »delo organizirali na način, ki tudi zame ni v celoti sprejemljiv,«je po poročanju STA dejal Gantar. Dodal pa je oceno, da vseeno ni prihajalo do zlorab. »Očitno gre za drugačno tolmačenje obrazcev,« je ocenil minister.