V ponedeljek so se v šole vrnili devetošolci in se pridružili učencem prvega triletja ter dijakom zaključnega letnika srednjih šol, ki so s poukom začeli 18. maja. Danes pa so predstavniki ministrstva za izobraževanje, ravnateljev, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugi predstavniki stroke razpravljali o tem, kdaj, če sploh, naj se v tem šolskem letu v šolske klopi vrnejo osnovnošolci od 4. do 8. razreda ter dijaki preostalih letnikov. Ti se za zdaj še naprej šolajo na daljavo. 

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan je ob odhodu z ministrstva pojasnil, da niso sprejeli nobene odločitve, saj je to domena ministrice za izobraževanje. Predstavniki šol so na sestanku znova predlagali sprostitev ukrepov, da bi se lahko v šole vrnilo čim več oz. po možnosti vsi šolarji, ki se še šolajo doma.

Neživljenjski ukrepi

"Ali bo to 1. junij ali 8. junij, nam je pravzaprav vseeno. Ne moremo pa več deliti ali delno sprejemati," je še dodal Pečan in spomnil, da v šolstvu to stališče zagovarjajo že ves čas. "Ministrica bo odločitev sprejela in nam jo sporočila. Odločitev mora biti do četrtkove seje vlade," je še dodal. 

Pečan je ponovil, da so vsi ukrepi, ki jih je za šolstvo predvidel NIJZ, s pedagoškega vidika in vidika izvedbe šolanja neživljenjski. Zdravstvena stroka pa po njegovih navedbah še naprej zagovarja svoja stališča. "Imamo bistveno boljšo epidemiološko sliko kot sosednje države in če bi šli v prekomerno sproščanje, lahko to zelo hitro zapravimo," je izpostavil. "Zelo težko je biti pameten, ko je neznank več kot odgovorov," je priznal Pečan. 

Ministrica naj bi odločitev, ki jo bodo na vladi predvidoma potrdili v četrtek, podrobneje pojasnila na novinarski konferenci v petek.

Sindikat ni bil vabljen

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa so v izjavi za javnost opozorili, da niso bili vabljeni na sestanek, čeprav predstavljajo učitelje ter druge zaposlene v osnovnih in srednjih šolah. 

Ministrica po prepričanju Sviza učiteljem ter administrativno-tehničnim delavcem tako sporoča, da njihova stališča niso pomembna, da niso pomembne izkušnje praktikov pri izvedbi te vrnitve ter da je ne zanimajo njihovi predlogi, kako to izpeljati čim bolj učinkovito, varno in racionalno. 

Tak odnos šolskih oblasti do zaposlenih v šolah je po prepričanju Sviza podcenjujoč. Ministrico so še pozvali, "naj takoj vzpostavi spoštljiv odnos do slovenskega učiteljstva ter vseh drugih zaposlenih, brez katerih našega vzgojno-izobraževalnega sistema sploh ni".