Krilata »priča«

Papiga slišala zadnje besede, ki jih je Elizabeth izrekla pred bridkim koncem

S.R.
26. 5. 2020, 17.39
Deli članek:

Konec decembra 2018 so na njenem domu v San Fernandu, predmestju argentinske prestolnice Buenos Aires, našli golo truplo 46-letne Elizabeth Toledo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Elizabeth Toledo je bila žrtev posilstva, njeno telo pa je bilo polno modric. Za zločin letos sodijo Miguelu Rolonu in Jorgeju Alvarezu.

Primer ne bi bil nič posebnega, če ne bi tožilstvo prejšnji teden sodišču predložilo nov sklop dokazov, med katerimi se je znašlo tudi »pričevanje« žrtvine papige, poroča argentinski časnik Clarin. Ta naj bi slišala besede, ki jih je Elizabeth izrekla tik pred smrtjo, in si jih, kot to papiga zna, zapomnila. Kot je obrazložilo tožilstvo, je že takrat eden od policistov, ki je varoval kraj zločina, slišal nekaj, kar je zvenelo, kot bi kričala ženska. »Ne, prosim, spusti me,« naj bi krike znova in znova dejansko oponašala papiga. Seveda v španskem jeziku. Kredibilnost ptiča podpira tudi izkušnja enega od sosedov, ki je papigo v času pred zločinom pogosto hranil. »Zakaj si me udaril,« je nekega dne iz papigine goflje slišal on. Sprva je bil nad besedami začuden, a je nato vendarle povezal niti. Elizabeth je namreč v tistih dneh čez prag nagnala enega od njenih podnajemnikov, ker naj bi jo ta udaril. 

Oba osumljenca, 52-letni Rolon, ki ga kličejo Mambo, in 64-letni Alvarez, znan kot Tio Jorge, sta bila s še enim pajdašem podnajemnika v hiši svoje žrtve, tožilstvo pa razpolaga še s kopico drugih dokazov, vključno s sledmi ugriza na Elizabethinem telesu. Tretjega člana, katerega identiteta ostaja skrita, so iz preiskave izločili, saj ima za čas zločina alibi. Časnik Clarin poroča, da gre ravno za nasilneža, ki je moral zaradi tepežke zapustiti dom. Tisti incident z »udarcem,« ki mu je bila papiga prav tako priča, se je namreč zgodil le 15 dni pred umorom. 

Inteligentna bitja 

Papige so, podobno kot nekatere druge vrste ptic, sposobne oponašati tudi kompleksnejše zvoke, vključno s človeškim govorom. Kot so v eni od študij ugotovili ameriški in evropski znanstveniki, ki so proučevali petje pravih pevk, kolibrijev in papig, lahko slednje oponašajo celotne stavke, pa glede zadevnega primera poroča portal Sciencetimes. Ta argentinska papiga namreč ni edina svoje vrste, ki je bila kdaj priča umoru in ki je znala dogajanje pozneje do neke mere tudi ubesediti. Maja 2015 je v vasi Sand Lake v ameriški zvezni državi Michigan zaradi petih strelnih ran umrl Martin Duram. Na sodišču se je znašla njegova soproga Glenna, ki ji je v tistih usodnih trenutkih sicer spodletel poskus samomora. »Ne me ustrelit,« je takrat ponavljal sivi žako z imenom Bud. Šlo naj bi za oponašanje Martinovih besed. Glenna je bila leta 2017 zaradi umora tudi obsojena.