srečanje

Velenjski podžupan skuša delovna mesta v Gorenju rešiti s pozivom kitajskemu veleposlaniku

B.K./STA
26. 5. 2020, 15.46
Posodobljeno: 26. 5. 2020, 16.09
Deli članek:

Na povabilo velenjskega podžupana Petra Dermola je v ponedeljek Velenje obiskal kitajski veleposlanik v Sloveniji Wang Shunqing s sodelavci. Kot so danes sporočili z občine, so se pogovarjali o trenutnih razmerah v podjetju Hisense Gorenje, ki je v kitajski lasti. Dermol je gostu predlagal, naj spodbudi vodstvo podjetja k sprejetju vladne pomoči.

gorenje.si
Gorenje

Velenjski podžupan Peter Dermol pričakuje, da vodstvo Hisensa Gorenje sprejme vse oblike vladne pomoči, sprejete zaradi epidemije nove koronavirusne bolezni in morda počaka z napovedanim odpuščanjem presežnih delavcev oziroma išče prijaznejše in milejše rešitve za zaposlene.

Memurandom med Velenjem, Hisensem in kitajskim veleposlaništvom

Veleposlaniku Wangu Shunqingu je zato predlagal, da bi skupaj z vodstvom družbe Hisense Gorenje podpisali memorandum, s katerim bi se velenjska občina, Hisense Gorenje in kitajsko veleposlaništvo zavezali k učinkovitejšemu medsebojnemu sodelovanju z željo, da se sprejemajo odločitve v dobro podjetja, zaposlenih in lokalne skupnosti.

Memorandum, ki ga je po navedbah občine Wang podprl, bodo pripravili v prihodnjih dneh in k njegovemu podpisu bo velenjska občina pozvala vodstvo Hisensa Gorenje in veleposlanika.

Napovedi o odpuščanju socialna katastrofa za Velenje

Če bi brez dela v Gorenju ostalo 825 delavcev, bi se po Dermolovi oceni brezposelnost v velenjski občini zvišala za 17 odstotkov, kar je precej več od povprečja v državi, ki je 7,9 odstotka.

Bobo
Peter Dermol

Wang se zaveda, kako zelo je Gorenje pomembno za velenjsko lokalno skupnost in celotno Slovenijo, so sporočili z občine. Kot je še povedal, se je treba zavedati, da za stanje v podjetju ni krivo novo vodstvo, ampak je bilo veliko napak storjenih pri vodenju že pred prevzemom kitajskega podjetja Hisense, prenizka produktivnost in epidemija pa sta pripeljali do trenutnih razmer.

Hisense je v času koronakrize Sloveniji zelo pomagal z nabavo zaščitne opreme, sedaj pa je potrebno ohraniti zaupanje v podjetje in njegovo vodstvo, da bo po krizi znalo najti pravo pot za zvišanje produktivnosti podjetja in ustvariti pogoje za nove zaposlitve, je dejal Wang.

Prihodnost družbe ostaja v Velenju

Veleposlanik se je strinjal z Dermolom, da prihodnost družbe Hisense Gorenje ostaja v Velenju in da si bodo skupaj prizadevali, da bo prihodnost podjetja in zaposlenih obetavnejša, so sporočili z občine.

Kot so dodali, bo Wang vodstvu Hisensa Gorenje predstavil stališča velenjske občine in predlagal, da pristopijo k podpisu omenjenega memoranduma, ki bi izboljšal komunikacijo med vsemi tremi stranmi in seveda tudi med zaposlenimi, hkrati pa bi vse tri strani stremele k iskanju najboljših rešitev za zaposlene in tudi širše.