Neprimeren čas

Mesec okoli trgovin: javnost je to vzela resno, izkazalo pa se je, da je precej neresno

S.R./STA
26. 5. 2020, 18.04
Posodobljeno: 26. 5. 2020, 18.29
Deli članek:

Levica je predlagala, večji del koalicije, na čelu s premierjem Janezom Janšo, pa to podpiral. Vse do včeraj, ko je vlada razkrila, da predlog zakona za zaprtje trgovin ob nedeljah v teh razmerah ni primeren.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Poslanska skupina SDS je sicer danes pojasnila, da zaprtje trgovin ob nedeljah podpira. Dodali so, da bodo stališče poslanske skupine do predloga Levice predstavili v sredo na prvi obravnavi v DZ. Vlada je namreč v ponedeljek ocenila, da trenutno zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, predlog zakona, ki ga je vložila Levica, ni primeren za nadaljnjo obravnavo v DZ. Poleg tega meni, da je socialni dialog najustreznejši način reševanja tovrstnih vprašanj. 

Na pomen socialnega dialoga je popoldne opozoril tudi premier Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal, da takšnega zakona "ni primerno sprejemati brez predhodne obravnave na Ekonomsko-socialnem svetu". Dodal je, da bodo trgovine ob nedeljah zaprte, razen nujno potrebnih izjem, dogovorjenih v okviru socialnega dialoga.

Na ponedeljskovo odločitev vlade se je danes odzval koordinator Levice Luka Mesec, ki jo je označil za neresnost. Mesec je odločitev vlade, da ne podpira predloga zakona Levice za zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh, označil za neresnost. Spomnil je, da je naklonjenost ukrepu sprva izkazala večina v koaliciji, tudiJanša. Mesec računa na načelnost poslancev in napoveduje vztrajanje pri predlogu.

"Ker gre za mnenje predsednika vlade, je javnost to vzela resno, izkazalo pa se je, da je precej neresno," je ocenil Mesec. Ker so podporo zaprtju trgovin ob nedeljah izkazali tudi številni poslanci, v Levici računajo na to, da bodo v DZ "pokazali malo več načelnosti kot predsednik vlade". Tako si bodo v Levici prizadevali, da bo zakon prestal prvo obravnavo, ki bo v sredo. 

Kriza je pokazala

Po Meščevem mnenju smo v korona krizi spoznali, da lahko nakupe opravimo tudi v drugih dneh oz. za to ne potrebujemo nedelje. Po njegovih besedah sicer trgovinska zbornica in številni lobisti pravijo, da je ukrep v škodo delavcem, ki želijo v nedeljah delati zaradi dodatkov. 

A v Levici izpostavljajo anketo Sindikata delavcev v trgovini Slovenije med njihovimi člani, ki kaže, da več kot 90 odstotkov zaposlenih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. "To pomeni, da si želijo nedeljo kot prosti dan, ne glede na to, da jih lastniki trgovin poskušajo podkupiti z dodatki," je dejal Mesec. Sicer pa opozarja, da v trgovinah niso le redno zaposleni, ampak tudi prekarni delavci, ki da jih v nedeljskih terminih zelo izkoriščajo. 

Grozijo z odpuščanji

Glede morebitnih odpuščanj v primeru zaprtja trgovin v nedeljah je Mesec povzel sporočilo omenjenega sindikata, da je promet v trgovinah ob nedeljah najmanjši. "Za številne trgovine je nedeljsko delo prej strošek kot dan, ko bi se ustvarjal dobiček. Prodajalne imajo odprte, ker jih ima odprte tudi konkurenca," je prepričan. Argumenti glede izgube delovnih mest zaradi ukrepa so po njegovem mnenju prazni. 

Kot ocenjuje, se prihodki z ukrepom ne bodo bistveno zmanjšali. "Če bodo trgovine v nedeljo zaprte, ne pomeni, da v nedeljo ne bomo jedli, ampak si bomo pač v petek in soboto nakupili hrano," je dejal. Prav tako meni, da bodo trgovine lahko optimizirale svoje stroške. 

Mesec napoveduje, da so se v Levici še vedno pripravljeni pogovarjati o izjemah, ki pa morajo zadostiti dvema kriterijema: da bo velika večina trgovin v nedeljah zaprtih in bodo zaposleni imeli dela proti dan ter da zakon zaradi izjem ne bo neskladen z ustavo.