VZDRŽEVANJE

V primeru požara bi lahko ostali brez povrnjene škode

Karmen Grnjak/Štajerski tednik
12. 5. 2020, 20.30
Deli članek:

Ob požaru nastane razmeroma velika gmotna škoda, ki pa lastniku nepremičnine po navadi predstavlja tudi bivanjski problem. V primerih, ko je bila nepremičnina ustrezno zavarovana, je znano vsaj, da si bo lastnik lažje opomogel. Vprašanje, ki vsakemu posamezniku pride v misli, pa je, kako je z izplačilom odškodnine, če peči niso bile strokovno pregledane in očiščene v predpisanih časovnih okvirih.

Dreamstime
Čiščenje kurilnih naprav na tekoče gorivo se izvaja enkrat letno, čiščenje kurilnih naprav na trdo gorivo pa vsaj dvakrat v kurilni sezoni, odvisno od vrste kurilne naprave.

Logično bi bilo sklepati, da zavarovalnice v takih primerih škode ne krijejo. V Zavarovalnici Sava so dejali: »Zavarovanec je dolžan kot dober gospodar poskrbeti za brezhibno delovanje, redno servisiranje in čiščenje kurilnih naprav. Ko pride do škodnega primera, mora zavarovanec primer prijaviti policiji, na zavarovalnico pa dostaviti prijavo škode, iz katere je razvidno, katera policijska postaja je obravnavala škodni dogodek. Katere kurilne naprave se morajo pregledovati in čistiti v določenem časovnem razponu, je stvar zakonskih določil in predpisov.« A kljub temu poudarjajo, da vsak škodni primer obravnavajo individualno. Na vprašanje, ali škodo povrnejo, čeprav se je požar zgodil kot posledica nerednih pregledov in čiščenja peči ter dimnika, nam tako niso mogli podati enoznačnega odgovora.

Neopravljena dimnikarski pregled in čiščenje nista ključna pri povrnitvi škode

Povsem drugačen pristop pa imajo v Zavarovalnici Grawe, kjer so zatrdili, da zavarovalnica krije stroške za povrnitev škode v primeru požara, čeprav dimnikarska storitev ni bila opravljena. »Pri tem ne delamo nobenih razlik,« so dodali. Za zdaj podobno ravnajo tudi v Zavarovalnici Triglav, kjer v primeru dimniškega požara ne zahtevajo potrdila o pregledu kurilne naprave. »Tak požar se obravnava enako kot požari zaradi drugih vzrokov, na primer požar zaradi kratkega stika v instalacijah, aparatih in podobno. Glede na določbe zavarovalnih podlag v Zavarovalnici Triglav krijemo škodo na nepremičninah in premičninah, ki so ustrezno vzdrževane,« so še dodali v Triglavu. Gotovo pa je, da čiščenje ter strokovni pregledi peči in dimnikov spadajo med vzdrževalna dela, tako lahko sklepamo, da je v Zavarovalnici Triglav samo stvar odločitve, ali bodo v prihodnje potrdila zahtevali. Lastnik namreč v takem primeru ni storil vsega, kar je v njegovi moči, da do požara ne bi prišlo. Še več, gre tudi za nespoštovanje zakonskih predpisov.

Čiščenje peči je najboljša preventiva

O tem so prepričani v Komunalnem podjetju Ormož (KP Ormož), kjer dimnikarske storitve nudijo že več kot 30 let. »Z rednim čiščenjem, pregledovanjem kurilnih in dimovodnih naprav preprečimo marsikateri dimniški požar,« so dejali. Da sta pregledovanje in čiščenje peči ter dimnikov najučinkovitejši preventivi, so prepričani tudi na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP). Kako pogosto je treba opravljati strokovne preglede, je tudi zakonsko predpisano. Prav tako je zakonsko predpisano, da morajo lastniki peči upoštevati nasvete dimnikarjev. »V primerih, ko dimnikar ugotovi pomanjkljivosti, zaradi katerih je zmanjšano varstvo pred požarom, doseženo preseganje emisij pri izgorevanju goriv ali ugotovljeno tveganje zastrupitve z ogljikovim monoksidom, izda negativen zapisnik, v katerem navede vse ugotovljene pomanjkljivosti in določi rok za njihovo odpravo. Po preteku tega roka je dimnikar dolžan preveriti, ali so pomanjkljivosti odpravljene. Če niso bile opravljene, mora dimnikar o tem obvestiti pristojno inšpekcij,« so pojasnili na Ministrstvu za okolje in prostor. Posamezniku pa v primeru neupoštevanja grozi tudi denarna kazen.

V času kurilne sezone je zrak bolj onesnažen

Požarna varnost ni edini razlog, zakaj morajo lastniki peči uporabljati dimnikarske storitve. Izjemno pomembno je, da se pomanjkljivosti odpravijo tudi zaradi nevarnosti zastrupitev z ogljikovim monoksidom, zanemarljivo pa ni niti dejstvo, da z neustreznim rokovanjem s pečjo tudi bistveno bolj obremenjujemo okolje z emisijami. Ugotovitve dimnikarjev iz KP Ormož pa so sledeče: »Pri izvajanju meritev se srečujemo z neustreznimi mejnimi vrednostmi, na kar uporabniku izdamo pisno opozorilo z rokom za odpravo pomanjkljivosti. Žal tudi dimnikarji opažamo, da se v času kurilne sezone močno poveča delež prašnih delcev PM 10 in PM 2,5 v zraku.«

Komunalni odpadki ne spadajo v peč

Inšpekcija za okolje in naravo pri obravnavi prijav zaradi domnevne uporabe nedovoljenega goriva v malih kurilnih napravah opaža, da je največji problem v tem, da uporabniki dimnikarskih storitev ne omogočajo izvajanja dimnikarskih storitev v rokih, kot jih določajo predpisi. 

K povišanim emisijam bistveno pripomore neustrezno gorivo. Tako MOP kot KP Ormož poudarjata, da je treba uporabljati gorivo, za katerega je bila peč izdelana. V KP Ormož pa celo ugotavljajo, da imajo predelane peči na tem področju pomanjkljivosti. »Pred leti smo imeli nekaj primerov, ko so šli uporabniki s kurilnega olja na lesne pelete. Take predelave so se izkazale kot neustrezne, zaradi nepopolnega izgorevanja se je pojavilo veliko saj in prašnih delcev. Poleg tega smo v preteklih letih pri manjšem številu uporabnikov zaznali, da so lesna goriva vsebovala preveč vode, redki pa so kot gorivo uporabljali tudi komunalne odpadke, kar pa je v kotlih na trdo gorivo prepovedano.«

Kršitelje prijavijo sosedje

Da se kuri nekaj neprimernega, je mogoče videti, ko se iz dimnika vali dim nenavadne barve in vonja. Težava pa je odkrivanje. V KP Ormož sicer zatrjujejo, da je tovrstnih primerov res malo, vprašanje pa je, koliko jih sploh lahko odkrijejo, saj se obisk dimnikarja zgodi po vnaprej dogovorjenem terminskem planu. So pa kršitve ugotovili s pomočjo očividcev. Kot so navedli: »Imeli smo nekaj prijav sosedov, v enem primeru pa je šlo za neupravičeno prijavo.« Da so dimnikarji pri tem usposobljeni za odkrivanje tovrstnih nepravilnosti, so poudarili tudi na MOP: »Prisotnost katranskih oblog v kurilni in dimovodni napravi je lahko posledica uporabe neustreznega goriva oziroma neustrezne rabe kurilne naprave. Če dimnikar ugotovi, da uporabnik uporablja nedovoljeno gorivo, o tem takoj obvesti pristojno inšpekcijo. Inšpektor pa na podlagi prijave uporabniku takoj prepove uporabo nedovoljenega goriva.«