dogovor

Nekdanji generali Nata: Evropa naj se pripravi

B.K.
12. 5. 2020, 19.37
Posodobljeno: 12. 5. 2020, 19.47
Deli članek:

Evropske države naj se pripravijo na morebitni izstop Združenih držav Amerike iz mednarodne pogodbe o odkritem nebu.

Profimedia
Nato

Skupina upokojenih generalov in obrambnih ministrov, ki so delovali v severnoatlantski vojaški zvezi Nato, je v javnem pismu Združene države Amerike pozvala, naj ostane del dogovora o odkritem nebu. Gre za mednarodno pogodbo med 34 državami o dovoljevanju opazovalnih preletov letal tujih držav nad celotnim ozemljem države podpisnice, za namen ohranjanja transparentnosti.

Po navedbah neimenovanih ameriških virov naj bi bila ameriški obrambni minister Mark Esper in ameriški državni sekretar Mike Pompeo odločena umakniti podpis ZDA s te 28 let stare pogodbe.

"Skozi svoj obstoj je dogovor izboljšal vojaško transparentnost in predvidljivost, pomagal zgraditi zaupanje in okrepil medsebojno razumevanje," so zapisali generali. Pod okriljem dogovora so države podpisnice doslej izvedle skupno 1.517 opazovalnih poletov, ki jih najavijo tik pred izvedbo. Ob tem so opozorili evropske države, naj se vendarle pripravijo na morebiten ameriški umik iz dogovora. Po njihovem mnenju bodo s tem namreč izgubile največ.

Evropske države opravijo 55 odstotkov vseh opazovalnih preletov v okviru pogodbe in so tarča 59 odstotkov ruskih preletov. Evropske države nimajo dostopa do satelitske opazovalne mreže, kot jo imajo ZDA, zato so za preverjanje stanja bolj odvisne od obstoja pogodbe.

Profimedia
Natovo opazovalno letalo Boeing E-3A Sentry.

Avtorji pisma zato ostale države pozivajo, naj se pravočasno začnejo pogovarjati o izvedbi pogodbe, v primeru, da se ZDA iz nje umaknejo. S tem bo namreč treba uvesti omejitve na to, katere podatke bodo lahko evropske države delile z Washingtonom.

Če se bodo ZDA iz pogodbe umaknile, bodo izgubile pravico opravljanja opazovalnih letov nad ozemljem Rusije, slednja pa bo lahko še vedno izvajala opazovalne lete nad ameriškimi bazami, ki se nahajajo na ozemljih evropskih držav podpisnic.

Nekdanji oficirji in obrambni ministri so v pismu prav tako pozvali Rusijo, naj preneha s kršitvami pogodbe, za katere jo obtožuje Washington. Moskva naj bi tako omejevala prelete preko baltske enklave Kaliningrad in vzpostavila zaprt koridor nad ozemljem Južne Osetije in Abhazije na Kavkazu.

Pod pismo so med drugim podpisani nekdanji vodja osebja na britanskem ministrstvu za obrambo general David Richards, nekdanji vodja osebja nemških oboroženih sil general Klaus Naumann in nekdanji poveljnik francoskih zračnih sil general Bernard Norlain.