Nemci, Avstrijci, Romuni, Francozi, Srbi, Italijani. Vse te so videli

Kaj se dogaja: ali sredi epidemije doživljamo naval tujih turistov?

P.K.
12. 5. 2020, 19.30
Deli članek:

Vprašanje iz naslova si zastavljajo Slovenci, začudeni nad količino avtomobilov s tujimi registrskimi oznakami v svoji okolici. Poročali so namreč, da je na Primorskem, v Posočju, Ljubljani in ponekod drugod zaznati precej tujcev.

Dreamstime
Zdaj je jasno, da je šlo za vozila Slovencev, ki imajo v lasti avtomobile s tujo registracijo, ali pa tujce, ki imajo urejen status za bivanje pri nas in se vozijo z avti, registriranimi v svoji domovini.

Dodali so, da se sicer zavedajo, da so to sicer lahko Slovenci, ki si lastijo vozila s tujimi tablicami, ali tu živeči tujci, vendar pa jih zanima, ali je mogoče, da so to tudi turisti iz tujine, ki so k nam prišli v času epidemije, ko veljajo posebni ukrepi in ko prestopanje državnih meja sploh ni mogoče.

Javnosti je dodatno dala misliti tudi nesreča v Bovcu, ko je v Sočo padel Poljak. Na družbenih omrežjih je završalo, ali je to morda turist. Je torej prehajanje državne meje mogoče in na kakšen način oziroma kakšne pogoje je treba izpolnjevati za vstop v našo državo?

Poljaki v Posočju

»Najprej bi rad rekel, da na podlagi registrskih označb ne moremo predvidevati, za kaj gre. Veste, mi, ki smo blizu meje z Italijo, imamo kar nekaj ljudi, ki hodijo delat tja in si morda lastijo celo avtomobile z italijanskimi tablicami. Tudi nekaj tujcev, ki živijo tu in izvajajo turistično dejavnost, ima avtomobile s tujimi označbami na tablici,« je dejal direktor Javnega zavoda za turizem Dolina Soče Janko Humar in poudaril, da turizem pri njih, tako ko drugod, povsem miruje. »Kampi, hoteli, zasebne nastanitve … so zaprti. Tujcev absolutno ni. Je pa res, da je pri nas zdaj, ko je spet dovoljeno gibanje zunaj občine bivanja, vseeno malo bolj živahno, ne nazadnje so zdaj lahko odprte tudi gostinske terase. Vendar k nam prihajajo Slovenci, denimo iz Nove Gorice in okolice, Ljubljane, tujcev pa pri nas res ne zaznavamo.« 

Kaj je s kampom

Glede na to, da so se pojavile informacije o tem, da naj bi skupina fantov iz Poljske nočila v bovškem kampu Korita, smo preverili, ali to drži. Slovenci so za njihovo bivanje v dolini reke Soče izvedeli iz medijev. Ker se je eden od njih ponesrečil, je morala steči iskalna akcija, o kateri je v medijih precej odmevalo. Nekateri od njih so poročali, da so bivali v omenjenem kampu. A naš sogovornik Humar je pri vodstvu kampa preveril, ali je to res, in nam sporočil, da je informacija napačna. »Kamp je zaprt, samo parkirali so tam. Rad bi rekel, da slika v javnosti v zvezi s tem, da se nekaj dogaja s turizmom kljub ukrepom, ki to prepovedujejo, ni primerna. Epidemija je turizmu povzročila škodo grozljivih dimenzij, ne glede na to pa se trudimo spoštovati pravila, tako da moram reči, da so take interpretacije, o katerih poročate, zelo neprijetne,« je izpostavil Humar.

Še dodatno smo preverili, kaj se je dogajalo v Bovcu s fanti iz Poljske, za katere javnost meni, da so turisti. Policija je javila, da gre za mlajše državljane različnih narodnosti, ne samo poljske, ki pa so študenti s študentske izmenjave, torej bivajo v Sloveniji že nekaj časa. Tudi ministrstvo za notranje zadeve nam je potrdilo, da so omenjeni tujci na študentski izmenjavi v Sloveniji in z urejenim statusom.

Kako je na Primorskem

Tudi z Obale, konkretno iz izolske občine, so nam sporočili, da ne opažajo večjega števila tujih turistov in da turistični ponudniki v njihovi občini spoštujejo ukrepe. »Smo pa imeli pretekli vikend težave z večjim številom avtodomov,« so dejali in povedali, da so jih našteli okoli 300. Najbolj jih je jezilo to, da so avtodome parkirali, kjerkoli so našli prosto mesto, zato so, ker se je vse skupaj tako stopnjevalo, začeli izdajati globe. Poudarili so, da so obiskovalcev veseli, a da morajo upoštevati odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih, cestnoprometne predpise ter druga varnostna priporočil za zajezitev širjenja covida-19.

S piranske občine pa so sporočili, da je trenutno mogoče opaziti nekaj vozil s tujimi registrskimi oznakami, »a gre predvsem za lastnike vozil, ki živijo na območju piranske občine in imajo v lasti avtomobile s tujo registracijo. Na območju občine Piran namreč živi kar nekaj tujcev, domačinov, ki uporabljajo ali si lastijo avtomobil z italijansko, rusko ali denimo nemško registrsko tablico. Tujih turistov ne opažamo, razen osamljenih izjem.«

Kdo lahko pride 

Zdi se, da je tudi po drugih območjih, vključno z Ljubljano, od koder so se sploh javljali domačini in zaskrbljeni spraševali, od kod »naval« vozil s tujimi registrskimi označbami, podobno, saj gre očitno za tujce, ki pri nas živijo. Tujci v Sloveniji namreč lahko prebivajo iz različnih razlogov – zaradi zaposlitve ali dela, kot rečeno študija, samozaposlitve, napotitve, premestitve znotraj gospodarske družbe, dela na področju raziskav, preselitve. Kaj drugega tudi ne bi bilo mogoče, saj je ministrstvo za notranje zadeve pojasnilo tudi, da je prehajanje meje med epidemijo koronavirusa določeno z odlokom o odrejanju in izvajanju ukrepov na mejnih prehodih na zunanji meji in kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije, ki je v pristojnosti ministrstva za zdravje.

Vseeno se da čez mejo

»Policija na vseh mejnih prehodih na zunanji schengenski meji pri potnikih, državljanih tretjih držav, poleg ostalih pogojev za vstop preverja tudi izpolnjevanje pogoja nujnosti potovanja. Vstop v državo iz razloga turizma ni dovoljen,« je še pojasnilo notranjega ministrstva. V katerih primerih lahko torej državljani tretjih držav vstopajo v Slovenijo? Ko izvajajo zdravstveno nego, prekomejne dejavnosti, sezonska dela v kmetijstvu, so zaposleni v transportu, če so diplomati, osebje mednarodnih organizacij, vojaško osebje, humanitarni delavci ali pripadniki civilne zaščite. Prehod meje lahko opravijo tudi potniki v tranzitu, tisti, ki imajo nujne družinske razloge, in osebe, ki potrebujejo mednarodno zaščito.