Svet

Danski strokovnjak: Drugi val okužb je malo verjeten

A.S./STA
12. 5. 2020, 17.43
Posodobljeno: 12. 5. 2020, 17.51
Deli članek:

Epidemija novega koronavirusa na Danskem je pod nadzorom, ocenjuje tamkajšnja vlada, ki v prihodnje načrtuje okrepljeno testiranje in sledenje okužbam. Drugi val izbruha je glede na stanje po rahljanju ukrepov po oceni zdravstvenih strokovnjakov le malo verjeten.

Reuters
Drugi val okužb je sicer po oceni enega od strokovnjakov nacionalnega inštituta preprečevanje nalezljivih bolezni le malo verjeten.

Kljub nadzoru nad širjenjem novega koronavirusa, nevarnost še ni minila, saj je virus še vedno prisoten in enako nalezljiv, je danes posvarila premierka Mette Frederiksen.

Oblasti bodo močno okrepile testiranje na okužbo, vzpostavljajo pa tudi posebno telefonsko povezavo, prek katere bodo pristojni dajali navodila glede ravnanja ob sumu na okužbo in glede obveščanja vseh, s katerimi je bil okuženi v stiku.

V primeru potrebe po samoizolaciji, ki bi jo nekdo v domačem okolju le težko zagotovil, bodo lokalne skupnosti priskočile na pomoč z najemom hotelov, v katerih se bo mogoče osamiti.

Premierka kot izjemno pomembno ocenjuje tudi zadostno zalogo zaščitne opreme. "Moramo biti bolje pripravljeni, če bo prišlo do novega vala koronavirusa ali do povsem nove pandemije," je p danes dejala premierka.

Drugi val okužb je sicer po oceni enega od strokovnjakov nacionalnega inštituta preprečevanje nalezljivih bolezni le malo verjeten. "Če bi se virus lahko prosto širil in mi ne bi storili ničesar, potem bi verjetno imeli drugi val, a naučili smo se veliko o tem, kako obvladati to bolezen," je danes dejal Kare Molbak.

Kot opogumljajoč znak glede nevarnosti novega vala navaja tudi stopnjo širjenja okužbe, ki se kljub rahljanju ukrepov, ki se je začelo že pred mesecem dni, ni zvišala.

Stopnja je še konec aprila znašala ena, kar pomeni, da je ena okužena oseba v povprečju okužila še eno. V prvem tednu maja pa je celo padla na 0,7, ugotovitve švedskega inštituta.

Danska je sredi marca v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa zaprla šole, trgovine, restavracije in podjetja. Kot prva država v Evropi je nato 15. aprila znova odprla vrtce in šole. Odtlej so se odprla tudi manjša podjetja, kot so frizerski saloni in zobozdravstvene ordinacije, ta teden pa že tudi nakupovalna središča.

Restavracije in kavarne se odpirajo 18. maja, ko se v šolske klopi vračajo tudi srednješolci. Muzeji, gledališča, kinematografi, živalski parki se odpirajo 8. junija. Takrat bodo javna zbiranja namesto sedanjih deset omejena na 30 oz. 50 ljudi.

Na Danskem s 5,8 milijona prebivalcev so doslej zabeležili 10.789 primerov novega koronavirusa, umrlo je 533 ljudi.