Največ v Evropi

Po novem štetju v Veliki Britaniji našteli več kot 40.000 žrtev covida-19

B.K./STA
12. 5. 2020, 16.49
Posodobljeno: 12. 5. 2020, 16.59
Deli članek:

Glede na nove številke je v Veliki Britaniji po okužbi z novim koronavirusom umrlo več kot 40.000 ljudi. Pri novem štetju so upoštevali tudi podatke statističnega urada ONS. Skoraj četrtino vseh smrti so potrdili v domovih za starejše, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Velika Britanija ostaja evropska država z največ smrtnimi žrtvami. ONS je do 1. maja uradno registriral 36.473 smrti, ki so jih povezali s koronavirusom, medtem ko je ministrstvo za zdravje do istega datuma navajalo 27.510 smrti.

Glede na zadnje podatke ministrstva pa je na Otoku virusu podleglo več kot 32.000 ljudi. Ministrstvo sicer žrtve in sume statistično obravnava drugače kot ONS.

Strokovnjaki sicer svarijo pred neposredno primerjavo številk med državami, saj obstajajo različne metodologije beleženja žrtev, pomemben dejavnik pa je med drugim tudi starostna struktura v državi.

Britanska vlada je v ponedeljek objavila okviren načrt rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Angliji, v okviru katerega med drugim priporoča zakrivanje predela ust in nosu na nekaterih javnih mestih. Škotska in Wales zaenkrat ohranjata v veljavi strogo karanteno, Severna Irska bo priporočila objavila danes.

Velika Britanija se je na koronavirus odzvala relativno pozno, zaradi česar je vlada požela kar nekaj kritik. Težave so imeli tudi z javnim zdravstvom, ki je bilo finančno podhranjeno in ni bilo pripravljeno na takšen izbruh.