Še vedno ima nočne more

Policiji sam prijavil, da je »zapičil« cimra

S.S.
12. 5. 2020, 16.29
Deli članek:

Vsi poskusi uboja, ki jih je obramba pregledala na spletu, so se zgodili z več zamahi, medtem ko je bil v tem primeru le eden - nož je obtoženi celo pustil v oškodovančevem prsnem košu ...

Novice Svet24
Namesto v zaporu bo 35-letnik končal na psihiatriji.

Poskus uboja je 35-letni Matej B. zagrešil oktobra lani, ko je v Bizoviku v najemniškem stanovanju v prsi zabodel 28-letnega sostanovalca Tadeja S. Ta je napad preživel zaradi hitre zdravniške pomoči, potrebni sta bili celo dve operaciji, reševalce pa je na pomoč poklical sam. Kot je bilo slišati iz uradnih zaznamkov, je klicatelj s stokajočim glasom dežurni medicinski sestri naznanil, da je zaboden v trebuh in prsi, potem pa obmolknil, občasno se je prek telefona slišalo le še glasno stokanje. Obtoženi pa je po napadu sam poklical policijo in povedal, da je z nožem »zapičil« cimra. Zmedeno je omenjal tudi nekdanje dekle, ki naj bi bilo krivo za vse slabo v njegovem življenju, skupaj z napadenim naj bi celo načrtovali njegov umor. Ob prihodu patrulje je Tadej ležal na tleh pred hišo, nezavesten, bled in okrvavljen, Matej pa je tudi ravno prišel iz hiše ter se policistom mirno predal.

Nož pustil v prsnem košu

Ker je 35-letnik kaznivo dejanje po oceni izvedenca psihiatra Aleša Logarja storil neprišteven zaradi psihičnih težav, ki ga pestijo zaradi težkega otrošva, in zlorabe amfetaminov tik pred inkriminiranim dogodkom, tožilstvo ni vložilo klasične obtožnice, ampak predlog za izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v ustreznem zavodu. Pooblaščenec oškodovanca, odvetnik Bernard Zupanc, se s tožilstvom ne strinja in si je včeraj zaman prizadeval za postavitev novega sodnega izvedenca psihiatrične stroke, prepričan, da je bil obtoženi v kritičnem času prišteven in je dejanje izvedel načrtovano. Zagovornik obtoženca, odvetnik Edvard Bavcon, je kolegu Zupancu med drugim odgovarjal, da so se vsi poskusi uboja, ki jih je pregledal na spletu, zgodili z več zamahi, medtem ko je bil v tem primeru le eden – nož je njegova stranka celo pustila v oškodovančevem prsnem košu. »Situacijo je doživljal, kot da je bil napaden, življenjsko ogrožen. Reagiral je v obrambo svojega življenja,« je poudaril Bavcon in opozoril tudi na odsotnost motiva. »Zelo mi je žal za to, kar se je zgodilo. Kljub temu, da je bilo storjeno v obrambi, imam še danes nočne more glede tega dogodka,« pa je v končni besedi poudaril obtoženi, ki se sicer brani, da je bil napaden prvi.