Ne pristajajo na ideološka razdvajanja

Aleksandra Pivec pravi, da se v DeSUS distancirajo od osebnih pogledov in dopisov nekaterih članov vlade

G.G.
12. 5. 2020, 15.36
Posodobljeno: 12. 5. 2020, 15.49
Deli članek:

Po dramatičnih besedah predsednika sveta stranke DeSUS Tomža Gantarja je pred mikrofon stopila predsednica stranke Aleksandra Pivec.

STA
Aleksandra Pivec pravi, da je sodelovanje v koaliciji vedno stvar kompromisov.
Aleksandra Pivec pravi, da se dobro razume s Tomažem Gantarjem. Če pa bodo v vladi ideološka vprašanja prevladala nad vsebinskimi, se bodo pogovorili o smislu vztrajanja v vladi.

Aleksandra Pivec je ponovila, da je stranka vstopila v koalicijo, da bi izpolnili vsebinske teme, ki so jih v stranki pripravili. Gre za vzpostavitev urada za demografska vprašanja, demografski sklad, pripravo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Dramatično dogajanje v stranki DeSUS: Gantar razmišlja tudi o odhodu iz koalicije

Najprej se je obregnila še ob bivšega premierja Marjana Šarca, ampak to ni bil razlog za njen današnji nastop. Pred novinarje so jo pripeljala trenja v stranki in besede ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da mora DeSUS določiti meje, do kje še lahko sodeluje v koaliciji, ali pa se odločiti za odhod.

Pivčeva je po izpostavitvi dobrega dela stranke in vlade v začetni fazi epidemije počasila prišla do srčike tegob. »Ne pristajamo na ideološka razdvajanja, ne v koaliciji in ne širše v slovenskem političnem prostoru,« je poudarila in dodala, da bo potrebno v času gospodarske krize enotnost in sodelovanje v dobro države. »Upokojencev in mladih ne zanimajo te (ideološke) teme,« je povedala in dodala, da je uspešen DeSUS »motnja« za nekatere, tako na levici kot desnici.

Pivčeva, naslednica Karla Erjavca, ne zanika trenj znotraj stranke, saj da imajo pač različne »ideološke poglede«, kar pa nikakor ni ovira za delovanje stranke. In tudi sodelovanje v koaliciji je zanjo vedno stvar kompromisov. Če pa v koaliciji ne bo posluha za vsebinsko sodelovanje in bodo prevladale »ideološke teme, ki razdvajajo,« bo »čas za premislek o tem, ali je smiselno sodelovati v taki vladi«.

Janševo basen bo še prebrala

Pivčeva sicer še ni uspela prebrati Janševe basni z naslovom  Vojna z mediji, jo pa bo in nanjo se bo tudi odzvala. O spremnem dopisu zunanjega ministra Anžeta Logarja k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji pa je povedala, da se ji zdi »nedopustno, da se takšno poročilo pospremi z osebnim pogledom«. Dodala je, da se v DeSUS distancirajo od »osebnih pogledov in prepričanj ter dopisov nekaterih članov vlade«.