Slovenija

Anketa: vlada, koliko časa še?

Si.R.
12. 5. 2020, 14.19
Posodobljeno: 12. 5. 2020, 14.28
Deli članek:

Afere z nabavo zaščitne opreme, očitki o nedemokratičnosti, orbanizaciji in obrisih diktature, protivladni protesti ... Koliko časa menite, da trenutna koalicija še lahko zdrži?

Bobo
14. vlada v zgodovini samostojne države in tretja pod vodstvom Janeza Janše.

Ali ste mnenja, da lahko trenutna vlada pod vodstvom Janeza Janše zdrži pritiske, ki se zgrinjajo na njena pleča zadnje tedne? Priča smo bili sumljivim nabavam zaščitne opreme, ki so bile pospremljene z velikimi pritiski s strani vladajoče politike. Trenutni epilog: interpelacija ministra Počivalška. Sledilo je nazadovoljstvo ljudstva z vladnimi ukrepi za zajezitev koronavirusa. Ob prepovedi referendumov na »protikorona zakone« brez razprave v DZ, so se slišali vzkliki o nedemokrtičnosti. Ob tem se je po mnenju opozicije zgodilo tudi kršenje polsvnika DZ, zaradi česar so k odstopu pozvali predsednika parlamenta Igorja Zorčiča. Ves čas Janševe oblasti se vrstijo grobi napadi na drugače misleče in tiste, ki opozarjajo na nepravilnosti. Vse to si je zaslužilo etiketo orbanizacije. Priča smo tudi protestom, ki so nazadnje na ulice po nekaterih ocenah pognala 10 tisoč ljudi. Čeprav so demonstracije na kolesih mirne, imajo jasno zahtevo: odstop vlade. Krhanja koalicije se že kažejo tudi v razprtijah znotraj posameznih strank. Najbolj vidne so v stranki Desus, kjer njihova predsednica zagovarja trdnost trenutne koalicijo, medtem ko je njihov zdravstveni minister Tomaž Gantar jasen, da v primeru, da v vladi ne bo prišlo do sprememb, se Desus v njej ne vidi več.

Kakšno pa je vaše mnenje? Ali menite, da bo vladi kljub vsemu uspelo prijadrati do konca? Rezultate ankete bomo objavili v sobotni izdaji časopisa Novice Svet24 PLUS.