Toplo-hladno

Zopet se nam bliža s severa Afrike, ozračje bo »motno,« »mrčasto«

S.R.
12. 5. 2020, 15.12
Deli članek:

Kot je bralec najbrž opazil že sam, nas je danes zjutraj dosegla izrazira hladna fronta, padlo pa je kar nekaj »dragocenega dežja«, kot so se izrazili na Agenciji RS za okolje (Arso).

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V dobri uri in pol se je na severovzhodu države ohladilo tudi za 10 stopinj Celzija. Pri agenciji Arso napovedujejo, da bodo padavine do večera povsod ponehale, gore in dele sredogorja pa bo do takrat pobelil tudi sneg. 

V noči na sredo bo v višjih plasteh nato znova zapihal južni do jugozahodni veter, čez dan pa bo nad nami zavladala sredozemska zračna masa. Občutno se bo segrelo, čeprav bo pretežno oblačno, na zahodu pa se bodo pojavljale tudi manjše krajevne padavine. Na vzhodu bo med tem suho in deloma jasno. Najvišja temperatura se bo zopet povzpela na približno 20 stopinj Celzija. 

Arso
Jutri bo znova topleje.

Spet prihaja … 

Nad Iberskim polotokom in delom severne Afrike bo zaradi višinske doline do konca tedna vztrajal sorazmerno hladen zrak, okrepljen jugozahodni veter pa bo v višinah k nam prinašal večjo količino puščavskega prahu. »Zato kljub občasnim razjasnitvam pričakujemo, da bo ozračje motno oziroma mrčasto,« še dodajajo pri agenciji Arso.

Vse do konca tedna se bomo sicer nahajali »na ali v bližini stika dveh zračnih mas – toplejše sredozemske in hladnejše polarne zračne mase.« V višinah bo prevladal jugozahodnik, pri tleh pa bo občasno zavel hladnejši severnovzhodnik. V četrtek zvečer in v noči na soboto gre pričakovati ohladitvi, a ti ne bosta tako izraziti, kot je bila današnja. Spremenljivo bo, pri čemer bodo v četrtek povsod po Sloveniji nastajale posamezne plohe in nevihte, v petek pa bodo krajevne padavine pogostejše na zahodu. Pri Arso za zaključek pojasnjujejo, da se nam letos v času ledenih mož ni treba bati slane. »Po 15. maju pa se verjetnost slane in pozebe vsaj na poljedelskih območjih zelo zmanjša,« dodajajo.