Zanimivosti

Zdaj je najboljši čas za prenovo balkona

Oglasno sporočilo
12. 5. 2020, 16.48
Deli članek:

Spomnite se, kolikokrat smo nergali, da nimamo dovolj časa za veliko čiščenje in razporeditev stanovanja, kako bi hoteli to poletje zasaditi cvetje in jagode na balkonu. Zdaj smo že več tednov doma zaradi koronavirusa in priznajmo – naše omare in police so čiste in popolne. Sedaj pa lahko svoje moči usmerimo iz notranjih prostorov še na zunanje! Prihaja poletno sonce, vedno bolj nas bo vleklo ven in kmalu bo naš balkon ali terasa postala naš najljubši kotiček za preživljanje prostega časa. Samo malo razmisleka in nekaj izvirnih kosov pohištva nas loči od nove dizajnerske avanture. V tem izzivu nam lahko pomagajo tudi otroci, ki se jim je življenjski ritem zaradi trenutnih razmer prav tako močno spremenil in iščejo nove kreativne aktivnosti.

Meseci, ki prihajajo, so idealni za ureditev lastnega vrta in lonca ali grede z začimbami. Zakaj ne bi imeli lastnih sadik zelenjave ali aromatičnih začimb? Mini paradižnik, jagode, bazilika, koper ali meta – samo nekaj korakov vstran od vaše kuhinje, vedno sveže in polno okusa. Obogatite svoje jedi s pridihom doma pridelanih vrtnin in izpopolnite kuharske veščine. Izkoristite obdobje skupnosti in splanirajte lasten vrt – vsak družinski član lahko dobi svoj lonec in začne saditi. Ne rabimo preveč znanja in modrosti, samo malo čarovnije v obliki lonca, zemlje, semen ali sadik, sonca, pa veliko ljubezni in vode.

Prostor na balkonu ali terasi lahko uredite tako, da stare ploščice prekrijete z novo leseno podlago in s tem dodate občutek toplote, ki bo vaš zunanji kotiček naredila še bolj udoben in domač. Ta toplina bo doprinesla tudi k boljši izolaciji in lahko pomeni novo dogodivščino za vaše otroke, ki lahko na prenovljenem balkonu ali terasi organizirajo kampiranje. Večer v šotoru in kozarec vroče čokolade – ni vam treba daleč potovati, da bi imeli zanimivo in drugačno izkušnjo!

Naj kvaliteten oddih postane dnevna rutina

Ko ste zaključili z vsemi dnevnimi obveznostmi, si vzemite čas zase in ga kvalitetno preživite sami ali v družbi svojih najbližjih. Za popolno sprostitev si na balkonu ali terasi oblikujte kotiček samo zase! Tja lahko postavite kos udobnega pohištva, naslanjač, masažni stol, visečo mrežo – če imate manj prostora, pa je popolna izbira viseč stol, ki je letos še posebej v trendu! V hitrem tempu je izredno pomembno, da se znamo ustaviti in se sprostiti. Včasih je potrebno že tako malo, kot je nekaj zibljajev v vašem najljubšem stolu. Da bo vaša oaza miru in ugodja popolna, je potrebnih še nekaj okrasnih blazin in dekoracije, ki resnično odraža naš slog in identiteto. Izberemo svoje najljubše barve: blage, pastelne odtenke, ki nas pomirjajo – ali pa živahne barve, ki nam vlivajo energijo in nas poživljajo! Ne pozabimo, da moramo vse predmete zaščititi pred zunanjimi vremenskimi pojavi – zato nekam postavimo še funkcionalni zaboj ali dekorativno košaro, kamor bomo spravili blazine in ostalo dekoracijo, ki ji dež lahko škodi.

Ne pozabite poskrbeti za živali!

Pri ureditvi lastnega zunanjega prostora pa ne smemo pozabiti na ostala živa bitja: recimo na žuželke. V naravi je zaradi izdatne uporabe strupenih pesticidov vedno manj žuželk. So pa ravno one še posebej koristne naravi in okolju, ker vračajo naravno uravnoteženost in skrbijo za biološko raznovrsnost. Zabavajte se z družinskimi člani in prebarvajte ali s cvetjem okrasite hišico za žuželke. Postavite jo na suho in varno mesto, obrnjeno proti jugozahodu ali jugovzhodu.

Samo še zadnji korak ...

Ko je prenova balkona ali terase popolna, imamo samo še eno nalogo: prirediti koktejl zabavo za vse družinske člane! Sedaj lahko izkoristite na novo pridelane začimbe ali jagode, če so že dozorele, in pripravite svojo limonado, sadno pijačo, smuti ali koktejl! Za piko na i prižgite še ambientalne luči, ki so obvezna oprema v tem letnem času, saj delajo poletne noči še bolj romantične in sproščene.

Čudovite kose pohištva in dekoracije, ki bodo popestrili vašo teraso, najdete v JYSK-u!