Družabna omrežja

Prostaški obračuni s tistimi, ki si dovolijo razmišljati drugače

Mihael Korsika
12. 5. 2020, 20.00
Deli članek:

Številni posamezniki, katerih življenjski in politični pogled ni skladen z največjo vladno stranko, so v zadnjem času postali žrtve napadov na družbenih omrežjih. Napadi po oceni predsednice Društva novinarjev Slovenije postajajo vse bolj objestni in prostaški.

Dreamstime
Družabna omrežja po oceni predsednice Društva novinarjev Slovenije postajajo greznica.

Vsak posameznik, ki si drzne izreči svoje mnenje ali ravnati v nasprotju s pričakovanjem največje vladne stranke, je na družbenih omrežjih in prek spletnih medijev blizu SDS deležen pravega pogroma.

V dveh mesecih od nastopa vlade Janeza Janše se je na listi nabralo že precej imen. Za novinarja Blaža Zgago, ki je prejel nagrado nemškega medija Deutsche Welle za svobodo govora, so namigovali, da dolgoletni novinar potrebuje psihiatrično zdravljenje. »Da je Blaž Zgaga prejel nagrado Deutsche Welle za svobodo govora, dokazuje kvečjemu, da tisti pri Deutsche Welle ne razumejo slovensko ... Po mojem mnenju je podelitev nagrade za svobodo govora Blažu Zgagi nekaj podobnega, kot bi Metodu Trobcu podelili nagrado za pravice žensk!« je na facebooku zapisal dolgoletni poslanec SDS Branko Grims.

Med zadnjimi je bil napada deležen predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš, ki je podprl neznanega policista na motorju, ki je na petkovih protestih enemu izmed udeženecev dovolil, da z njim posname sebek.

»Sindikalist Mlekuš je politični aktivist, ki javno izraža mnenje, da je 'NATO zločinska organizacija'. Povsem normalno, da je na strani protestov, ki so v svojem bistvu antizahodni in antikapitalistični,« je na twitterju zapisal tiskovni predstavnik ministrstva za kulturo Mitja Iršič, ki je pred prihodom na ministrstvo pogosto pisal za enega izmed spletnih medijev SDS.

Spletno ovaduštvo

Po protestu pa se je na družbenih omrežjih začel lov za udeleženci protestov. Predsednik vlade je na twitterju delil objavo novinarja nacionalne televizije Jožeta Možine, ki se ga neuradno omenja kot možnega kandidata za direktorja RTV Slovenije. »Glej, glej – med tistimi včeraj, ki se bojijo diktature, tudi G... B..., častilec komunistične diktature, znan kot opiti provokator iz predstavitve Slovenski razkol v Konzorciju,« je zapisal Možina in k objavi dodal še dve fotografiji. Novinar je v objavi zapisal tako ime kot tudi priiimek udeleženca.

Premier Janša je delil še žaljivo objavo uporabnika z imenom Fotr: »Ta revček je hišnik G... B... , se še zamaskirati ne zna. Poglej pulover,« ki je prav tako vsebovala dve fotografiji.

Da je novinar Možina eden izmed najbolj priljubljenih, pri premierju sicer že dolgo časa ni skrivnost, popolnoma drugače pa je pri urednici na nacionalni televiziji Mojci Šetinc Pašek, ki jo je Janša že pred leti označil za odsluženo prostitutko, zdaj pa SDS prek svojih medijskih izpostav že zahteva njen odhod z nacionalne televizije.

Voditelj kviza režimski hujskač?!

Medijski portali SDS so se v zadnjih dneh spravili tudi na voditelja kviza na nacionalni televiziji in igralca Aljošo Ternovška. Zaradi nekaj objav na družbenem omrežju Facebook so ga razglasili za režimskega hujskača, ki »ima skrajno revolucionarne namene«.

In kakšna je spletna »hujskaška aktivnost«? V javno dostopnem delu svojega profila je bila od septembra leta 2012 do konca aprila letos njegova edina dejavnost na facebooku, da je šestkrat zamenjal profilno fotografijo.

Ternovšek, ki ima 478 prijateljev, je nato objavil še štiri zapise, v katerih je med drugim ocenil, da poslanci zavestno podpirajo poskus uvedbe avtoritarnega/fašističnega režima v Sloveniji. »To so ljudje, zaradi katerih je fašizem mogoč. Tudi Hitler in Mussolini nista imela večine, pač pa koalicijo,« je zapisal.

Z zadnjim zapisom je prebudil medijski stroj SDS. »Napisal sem pismo časopisu Deutsche Welle. Če se strinjate z vsebino, vas vabim, da se podpišete oziroma da soglašate, da vas lahko navedem kot podpisnika. Glede na žaljive komentarje našega predsednika vlade in pritiskov njegovih podložnikov mislim, da mora do tujine priti tudi glas drugače mislečih iz Slovenije. Moramo dati vedeti, da se ne strinjamo z ekstremno desno, avtoritarno, fašistično oblastjo,« je zapisal Trnovšek.

Po tem, ko je na zapise opozoril medij, ki je tesno povezan z največjo vladno stranko SDS, so se pod objavo na facebooku začeli vrstiti komentarji: »primitivec«, »omejenec«, »baraba komunistična«,»ped...« in podobno.

Nastaja greznica

»Družbena omrežja postajajo nekakšna greznica, neko prizorišče za medsebojna obračunavanja in diskreditacije,« ocenjuje predsednica Društva novinarkev Slovenije Petra Lesjak Tušek.

Napadi so po njenih besedah vse bolj objestni in prostaški. »Da so se v družbi na razrasli na takšen način, na nek način niti ni čudno, saj lahko zglede jemljejo v samih vrhovih politike,« še dodaja predsednica društva.

Mediji, ki so zelo blizu političnim strankam, pa so po njenem le del celotnega mehanizma, ki izvaja pritisk na novinarje in tudi številne druge posameznike v družbi, ki so kakorkoli zadržani do določenih potez oblasti, jih problematizirajo ali so do njih kritični.

»Tudi če so določeni posamezniki avtoritete na svojem področju, se jih poskuša prikazati kot popolnoma ne samo nesposobne, ampak tudi škodljive. Podtikajo jim neke konstrukte in zgodbe, ki so popolnoma izmišljeni in služijo le interesom za obračune,« še meni Lesjak Tuškova.

Molk ob takšnem početju po njenih besedah ne bi smel biti ni več odgovor, temveč bi morali tisti, ki so žrtve spletnih napadov, začeti vlagati tudi tožbe.